Vajon mit tesz a vadász a természetért?

Vajon mit tesz a vadász a természetért?
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – Egyes fajok eltűnése vagy túlszaporodása komoly figyelmeztetést jelent.

Sokaknak furcsán hangozhat, de a vadász egyben természetvédő is. Az első természetvédők, a természet pusztulásáért szót emelők vadászok voltak nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is.

Élőhelyek mesterségesen

A természetvédelem és a vadászat kapcsolatáról kérdeztük meg Fazekas Gergelyt, a Vadászkamara megyei titkárát.

– A vadászat a természet megértésével és azzal együtt élve tud működni és nem annak kizsákmányolásával, vagyis a természet védelmének kell az első helyen szerepelnie a vadgazdálkodással együtt, s csak utána következhet a vadászat. Ahol az ember és a vad egy közegben él, ott az ember akarva-akaratlanul gazdálkodik is vele. Tudni kell azt is, hogy a vad nagyon fontos jelzője a környezet állapotának. Egyes fajok eltűnése vagy túlszaporodása a hozzáértő szakembernek komoly figyelmeztetést jelent, aminek társadalmi szintű hatásai is lehetnek – magyarázta a szakember. – Ugyanakkor a vadászok ha élőhelyeket hoznak létre, abból nem csak a vadászható fajok, hanem minden állat profitál. Egy vizes élőhelyen nem csak a vadászható récék és ludak jelennek meg. Egy legelő-gyep létesítésével meg lehet akadályozni a szél vagy a víz okozta eróziót is, amellett, hogy a talajon fészkelő madaraknak is kedvez. A bokrosok-erdősávok pedig a vonuló madarak szempontjából fontos ökológiai folyosót jelentenek, nem beszélve a szél romboló hatásának kivédéséről.

Meghatározott vadlétszám

– Ma már nem kérdés, szüksége van a vadászokra a természetvédelemnek is. A túlszaporodó káros vad (róka, vaddisznó) károsítja a védett fajokat és élőhelyüket is. Ellenük pedig praktikusan a vadásszal lehet legjobban „védekezni”. A vadászat a gazdasági és természetvédelmi érdekek által meghatározott vadlétszámot tartja fent. Csak annyit lőhetnek vadászaink, ami ezen a létszámon fölül van, közben igyekeznek a legerősebb, leginkább életre való egyedeket megtartani – tette hozzá Fazekas Gergely.

KM
hirdetés