Vak vagy?

Vak vagy?
© Illusztráció: getty images
A bőregér nagy svunggal nekicsapódik a falnak. A denevér mindene vér. A derbi előtt a vak versenyló kétségek között őrlődik, hisz az esélytelenek nyugtalanságával indul. A „vajon elindul-e?” kérdésre végül megadja a választ: „nem látom akadályát”. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Állati sok példát lehetne még citálni e világból, ám lássuk be: az állapot korántsem vicces. Aki elvesztette szeme világát, vagy soha nem is volt neki része benne, mindent másként érzékel. A látás élménye híján kifinomultabbak az egyéb, ép érzékszervei. Nekünk, akiknek természetes, hogy nap mint nap kinézhetünk a fejünkből, fel sem tűnik, ami számukra örök hiány. Csak akkor döbbenünk rá, amikor néhanapján szó esik róluk, vagy az élethelyzet úgy hozza, hogy beléjük botlunk.

Álszent dolog azt hirdetni, hogy átérezzük a problémájukat, hiszen kizárólag ők tudják, korlátaik között mit gondolnak a világtalan világukról. Október 15-e a látássérültek nemzetközi napja, amikor nem pusztán a vakok, hanem a gyengénlátók sajátos helyzetére fókuszálunk. Döbbenetes mértékben nő a szemüvegesek, kontaktlencsét viselők száma, ami – lássuk be – az optikusoknak kifejezetten jó.
Akik azt hiszik, hogy tűélesen szemlélődnek, most elvakultan nyeregben érzik magukat, de eljöhet még az idő, amikor szemrebbenés nélkül más színben látják a világot. Annak pedig beláthatatlan következményei lehetnek.

Ladányi Tóth Lajos
hirdetés