“Valaki tudja, mikor nyit ki újra a Krúdy szálloda?”

“Valaki tudja, mikor nyit ki újra a Krúdy szálloda?”
© Fotók: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Nemrégiben olvastam dr. Hajzer László „Az önbeteljesítő jóslatokról” című írását. Ebben feltette a kérdést a Sóstógyógyfürdő fejlesztésével kapcsolatban, hogy van-e B változat. Én mindezt tovább gondoltam: van-e C változat? – írja olvasónk.


Hiszen a Tölgyes Panzió és Étterem nemrég bezárt. Gondolom, ebben az is közrejátszott, hogy mellette 30 méteres sávban tarvágást végeztek az erdőben. Valaki tudja, mikor nyit ki újra a Krúdy szálloda? Mikor kap bitumenes borítást a kalandparkkal szemben lévő parkírozó? Vagy mikor újítják fel a Tölgyes utcát? Fontos lenne a Sóstó egészében gondolkodni, nem csak a részletekben. Ezért gondolom, hogy szükséges lenne egy C változat is.

– Gyurján László, Nyíregyháza –


Az önbeteljesítő jóslatokról

Az elmúlt szombaton a megyei napilapban városfejlesztési szakember értekezik az önbeteljesítő jóslat létezéséről a települések fejlesztésében. Megállapítja, hogy: „egy világosan megfogalmazott fejlesztési cél önbeteljesítő jóslattá válhat”. Állítását tudományos tétellel is alátámasztja: „Ha az emberek egy szituációt valósként határoznak meg, akkor annak következményei valósak lesznek.” A szociológiában ezt Pyg­malion-effektusnak hívják. Példák sokaságával bizonyítja a tételmondat igazságát. Koppenhága város kerékpárút-fejlesztésétől Rozsály önfenntartófaluprojekt-valóságáig. Dr. Hajzer László jegyzete.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés