Válasz a piaci kihívásokra – Üzemet avattak Máriapócson

Válasz a piaci kihívásokra – Üzemet avattak Máriapócson
© Fotó: Racskó Tibor
Máriapócs – Máriapócson a befőttek, savanyúságok tartósítása a legkorszerűbb vákuumzárási és hőkezelési eljárással valósul meg.

Jól emlékezünk még sokan arra, hogy szüleink, nagyszüleink a befőttek készítésekor az üvegeket a vastag és puha dunnával takarták be, hogy minél tovább melegek maradjanak. Ebből kiindulva a befőttek nagyüzemi gyártásához rengeteg takaróra, paplanra lenne szükség, de mivel ez gyakorlatilag képtelenség, ki kell találni mindig egy jobb, egy hatékonyabb módszert. Éppen ezt tette a máriapócsi Gloster Zöldség-Gyümölcs Feldolgozó és Kereskedelmi Kft.: önerőből és uniós támogatásból kifejlesztett egy olyan konzervgyártási technológiát, amely a tartósításhoz nem igényel tartósítószert vagy egyéb mesterséges adalékanyagot, ugyanis a tartósítás a legkorszerűbb vákuumzárási és hőkezelési eljárással valósul meg.

A másfél évvel ezelőtt elkezdődött beruházás és fejlesztés befejeződött, a modern üzemet szerdán avatták fel. Stílszerűen a beruházás keretében épített egyik hatalmas csarnok adott helyet a projektzáró rendezvénynek, amelyen először Kegye László, a Gloster Kft. ügyvezető tulajdonosa szólt a változásokról. Mint elmondta, a cég közel 25 éve foglalkozik befőttek és savanyúságok készítésével, biztos felvásárlói a térségben, illetve a megyében termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek. Bár az üzem szezonális munkát végez, szeretnék ezt az időszakot minél jobban széthúzni. Készítenek többek között magozott meggybefőttet, almabefőttet, vegyes befőttet, csemegeuborkaféléket, vegyes vágott savanyúságot. A Gloster Kft. termékeinek 60 százaléka a hazánkban megtalálható multik polcain keresztül jut el a vásárlókhoz, míg a negyven százaléka Európában, Amerikában és Ausztráliában talál gazdára. A cég szeretné elérni, hogy ez az az arány 50-50 százalékra változzon.

– Az egyre szigorodó élelmiszer-biztonsági követelmények és a vevők növekedő igényei miatt csak úgy tudjuk a piacunkat megőrizni, ha kutatjuk azokat a technológiai megoldásokat, amelyekkel a termékek megbízhatóbbak, eltarthatóbbak, jobb minőségűek lesznek – fogalmazott a kft. vezetője. – Ezért döntöttünk az 1 milliárd 298 millió forint összköltségű innovatív fejlesztés mellett. Ez az összeg tartalmazza azt a 764 millió 520 ezer forintot, amit vissza nem térítendő támogatásként uniós pályázaton nyertünk el. A technológiai fejlesztés valamennyi munkálatot érintett, a töltéstől a hőkezelés technológiáján keresztül a termék végellenőrzéséig. Bővítettük az üzemcsarnokot, valamint fedtünk le újabb területeket. A beruházásnak köszönhetően a vállalat 78 munkahelyet tud megőrizni, s 8 K+F (kutatás-fejlesztés) munkahelyet teremtett.

Román István első hivatalos közszereplése kormánymegbízottként a Gloster Kft. szerdai ünnepségéhez kötődik immár.

– A kormány célja, hogy a magyar emberek asztalán jó minőségű, egészséges, biztonságos és hazai élelmiszerek legyenek. Ebben az üzemben mindez megvalósul, hiszen itt éppen ilyen termékek készülnek. A mezőgazdasági termények feldolgozásával a cég értékeket teremt, s ez segíti a megye fejlődését. Az utóbbi években óriási fejlődésen ment keresztül az agrárágazat. Növekedett a termésmennyiség, növekedett a munkások száma és növekedett az export is. Ehhez kellenek az ilyen beruházások, a fejlesztés új távaltokat nyit – mondta a kormánymegbízott.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke beszédében azt emelte ki, hogy a tartósítószer nélküli termékek készítése jó lehetőséget jelent újabb piacok meghódítására. Szólt arról is, hogy a Gloster Kft. és a hozzá hasonló vállalkozások nagy lehetőséget teremtenek ahhoz, hogy az emberek a közmunkából átkerüljenek a munka világába, de hogy ez valóban így legyen ahhoz széles társadalmi-politikai összefogás kell.

– A Gloster Kft. az elmúlt évtizedekben több ezer családnak jelentett megélhetést, ezért köszönet cégnek – ezt már dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő jelentette ki köszöntő beszédében, majd így folytatta: – A mostani fejlesztés is arról szól, hogy versenyképesek maradjanak az itt megtermelt zöldségekből és gyümölcsfélékből készült termékek. A termékeket azonban nemcsak elkészíteni kell, hanem el is szállítani, ezért a közeljövőben megújulnak majd a Máriapócs térségében lévő utak.

A köszöntő gondolatok után a cég vezetője és a meghívott politikusok felavatták az üzemet, amit aztán meg is tekinthettek a vendégek.

KM

Címkék: , ,hirdetés