Választás 2018 – EB-szóvivő: nincs akadálya, hogy Brüsszel előremutató megbeszéléseket folytasson Budapesttel

Brüsszel – A vitás kérdésekben indított, nyitott európai uniós jogorvoslati eljárások nem akadályozzák meg, hogy az Európai Bizottság előremutató megbeszéléseket folytasson Budapesttel – jelentette ki Margarítisz Szkínász, a brüsszeli bizottság (EB) szóvivője kedden, a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ahogyan sok másik európai uniós tagország esetében, Magyarországgal kapcsolatban is vannak folyamatban lévő ügyek, köztük jogsértésekkel összefüggő eljárások, amelyek továbbra is érvényben maradnak. A civil szervezetekkel és a felsőoktatással kapcsolatos törtvényeket vagy a menekültek tagországok közötti kötelező elosztását érintő jogorvoslati ügyek a magyar választások előtt indultak. Azok megoldása érdekében – ahogy minden tagállam esetében – az uniós bizottság nyitott marad a konstruktív és pozitív párbeszédre – húzta alá a szóvivő.

Mint mondta, a magyar nép kinyilvánította véleményét. Ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió a demokrácia és a közös értékek közössége, és hozzátette: a brüsszeli bizottság úgy véli, hogy ezen értékek megvédése közös feladata minden tagállamnak kivétel nélkül.
Szkínász arról is tájékoztatott, hogy kedden folytatott telefonbeszélgetésükben Orbán Viktor miniszterelnök meghívta Magyarországra Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét. A látogatásra már a következő hetekben sor kerülhet – erősítette meg.

– MTI –
hirdetés