Választás 2018 – Megkezdte a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését az NVI

A Nemzeti Választási Iroda munkatársai a külföldről érkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait dolgozzák fel az iroda budapesti központjában 2018. április 3-án.
A Nemzeti Választási Iroda munkatársai a külföldről érkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait dolgozzák fel az iroda budapesti központjában 2018. április 3-án. - © Fotó: MTI /Kovács Tamás
Budapest – Megkezdte a beérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda kedden – jelentette be Pálffy Ilona, az NVI elnöke sajtótájékoztatóján.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az áprilisi országgyűlési választáson, amennyiben március 24-éig felvetették magukat a névjegyzékbe. Pálffy Ilona elmondta: összesen 315 ezer szavazási levélcsomagot küldtek ki, és közel 63 ezren kérték, hogy a szavazási iratcsomagot külképviseleten vehessék át. Eddig csaknem 19 ezer levélszavazatot adtak le, ebből közel 6 ezret külképviseleteken; 14 ezret pedig levélben juttattak vissza az NVI-hez. Csíkszeredáról már 4 ezer, Szabadkáról 1700 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez. A héten várhatóan a többi Kárpát-medencei követségről is szállítanak be az NVI-be levélszavazatokat.

Mint mondta, a jogorvoslati eljárások elhúzódása miatt csak március 21-én tudták az utolsó levélcsomagokat feladni, így azok várhatóan csak április legelején érkeznek meg az amerikai kontinensre. Megjegyezte: a külképviseletek arra hívják fel a választók figyelmét, hogy ne postán küldjék vissza az NVI-hez a levélszavazatokat, hanem a külképviseletekre juttassák el azokat, ahonnan a külképviseleti szavazatokkal együtt szállítják majd Magyarországra.

download-1
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke egy levélszavazati borítékot mutat az iroda budapesti központjában tartott sajtótájékoztatón 2018. április 3-án. Ezen a napon megkezdődött a külföldről érkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak feldolgozása. | Fotó/MTI Kovács Tamás

Pálffy Ilona elmondta: az NVI-be érkező levélcsomagokból 50-es csomagokat képeznek, ezeket kapják meg a számítógépeknél dolgozó munkatársak, akik a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését végzik. Jelenleg 28 számítógépen 2-2 munkatárs dolgozik az azonosító nyilatkozatok ellenőrzésén, két műszakban.

Hozzátette: a munkatársak először azt ellenőrzik, hogy a szállítóboríték le van-e zárva, amennyiben nincs, az érvénytelen. Ellenőrzik, hogy a lezárt borítékban van-e azonosító nyilatkozat, és amennyiben igen, úgy az azonosító nyilatkozat tartalmát a levélben szavazók névjegyzéke alapján ellenőrzik. Ellenőrzik azt is, hogy a szavazatot tartalmazó “kis boríték” is le van-e zárva. Ha az azonosító nyilatkozaton feltüntetett adatok a levélben szavazók névjegyzékében, illetve nyilvántartásokban szereplő adatokkal megegyeznek, a szavazatot tartalmazó borítékot – felbontás nélkül – félreteszik. Ezt ugyanis csak a szavazás lezárulta után lehet felnyitni – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazás titkosságát az biztosítja, hogy a nyilatkozatot annak ellenőrzése után “elválasztják” a lezárt borítékban lévő szavazattól.

A Nemzeti Választási Iroda mellé a szavazási iratok és a szavazatok megszámlálása törvényességének ellenőrzésére küldhettek öt-öt megfigyelőt az országos listát állító jelölőszervezetek. Pálffy Ilona közölte: az NVI-hez a szavazási iratok ellenőrzésére és a levélszavazatok számlálására a Fidesz-KDNP és a Jobbik 5-5, az MSZP-Párbeszéd 4, a DK és a Momentum 2-2 megfigyelőt küldött.

– MTI –
hirdetés