horgászat

2020.04.11. 07:00

Kapitális ponty akadt a horogra Fehérgyarmaton

Az idei év első horgászatán az első kapásból helyi rekord született a két horgász számára.

Szabó Gergő és Zámbori Attila a 16,67 kilogrammos ponttyal

Fotó: Török Edmond

Az egyik kedvenc horgászvize a Fehérgyarmaton élő Szabó Gergőnek a város közelében található Balla-tó. Az elmúlt években rendszeresen fogott már benne pontyot, tokhalat és amurt.

Az idei első horgászata pár héttel ezelőtt, március közepén éppen ennél a tónál volt. Kétszeres motivációval indult a vízpartra barátjával, Zámbori Attilával: egyrészt a tél elmúltával végre ismét a szeretett víznél lehet, másrészt az is lelkesítette, hogy a tógazda márciusban húsz darab kapitális – 10–20 kilogramm közötti – pontyot is telepített a vízbe, s titokban remélte, hátha sikerül az egyiket megakasztani.

Erőteljes kapás a boton

– Reggel hét órakor már a parton voltunk, s finomszerelékes method technikával horgásztunk. A csalinak minipelletet használtunk – elevenítette fel az élményeket lapunk számára Szabó Gergő.

– Egy óra telhetett el, amikor Attila egyik feederbotja erőteljes kapást jelzett. A barátom éppen előkét kötött, így én szaladtam oda a bothoz.

Már a bevágáskor éreztem, hogy ez bizony az átlagostól jóval nagyobb hal lesz.

– Ezt a készséget Attila a part közelébe, pár méterre tőlünk, szinte a lábunk alá dobta be, s a bevágás után egyből megindult a közeli kövezés irányába, el kellett onnan húznom. Végül jó tízperces fárasztás után sikerült megszákolni a 16,67 kilogrammos tőpontyot.

Ezen a tavon így nekem is és Attilának is ez a közös ponty jelenti az eddigi rekordot, ugyanis úgy gondoljuk, hogy mindkettőnk érdeme a megfogása.

– A fotó elkészítése után mehetett is vissza megszokott lakóhelyére a pikkelyes. Ezt az első kapást aztán még több is követte, a halak gondoskodtak arról, hogy ne unatkozzunk azon a napon.

Várja még a Holt-Szamos is

– Összesen 14 pontyot fogtunk sötétedésig. Azok már nem voltak ilyen nagyok, a súlyuk 5 és 10 kilogramm között mozgott, de nagy élményt jelentett azok megfogása is.

– Természetesen visszatérünk még a Balla-tóhoz is, de a másik kedvenc vizemet, a Holt-Szamost sem szeretném elhanyagolni, a legtöbb szabadidőmet egyébként ott töltöm. A holtág ugyanis egy teljesen más világ, a vadvíz halállománya más kihívást jelent, jó kiegészítője a tavi horgászatnak – tette hozzá befejezésül Szabó Gergő.

MML

Borítókép: Szabó Gergő és Zámbori Attila a 16,67 kilogrammos ponttyal | Fotó: Török Edmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában