Választás 2018 – Szerdán megérkezhet az összes külképviseleti urna az NVI-be

Budapest – Szerda estére várhatóan valamennyi külképviseletről megérkeznek a szavazatokat tartalmazó urnák a Nemzeti Választási Irodába (NVI), már csak a Londonból, Manchesterből, Edinburgh-ból és Stuttgartból érkezők várják – közölte az NVI az MTI érdeklődésére.

A jogszabály szerint a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak a szavazás utáni negyedik nap, azaz ez esetben csütörtök éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez.

Szerda kora délutánra 114 külképviselet urnái rendben eljutottak az NVI-hez, de mivel Londonból, Manchesterből, Edinburgh-ból és Stuttgartból még nem jöttek meg az összesen 13 857 voksot tartalmazó urnák, nem lehet megkezdeni a külképviseleti urnák felbontását. A londoni külképviseletről 8248, Manchesterből 1491, Edinburgh-ból 941, Stuttgartból 3177 voksot várnak még.

A külképviseleteken összesen 51 854 választópolgár adta le szavazatát.

Amint megérkeznek a négy külképviseletről is az urnák, az NVI munkatársai valamennyit felbontják, és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosítják a szavazatokat, amelyeket azután – az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt – eljuttatnak a 106 országgyűlési egyéni választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához.

Itt az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait “bekeverik” a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálja meg a szavazatokat a szavazatszámláló bizottság.

Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét, azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

Az átjelentkezéssel szavazók voksai már hétfőn megérkeztek az NVI-hez, az iroda munkatársai jelenleg ezeket válogatják szét a választókerületek szerint.

– MTI –
hirdetés