Választási kifogásokban döntött a megyei bíróság

A meghozott döntések – a személyi adatok nélkül – kedden olvashatók az interneten.

Három választási kifogás tárgyában döntött hétfőn a bíróság – közölte lapunkkal dr. Sisák Péter, a megyei bíróság elnöke. Rakacán a függetlenként indult Juhász István lett a nyertes 175 érvényes szavazattal Kiss Béla (Lungo Drom) 173 szavazatával szemben. A vesztes hozott 3 embert, hogy érvénytelen személyazonosítóval szavaztak – értesültünk a megyei bíróság elnökétől. Kettőnél igazoltan, hogy lejárt a személyi érvényességi ideje.

Az elsőfokú és a területi bizottság elutasította a kifogást, ezt a megyei bíróság is helyben hagyta. Meg lehetett ugyan állapítani, hogy lejárt a személyi, de más igazolvánnyal, például jogosítvánnyal, lakcímkártyával igazolták, hogy választásra jogosultak, benne vannak a jegyzékben. A harmadiknál nem lehetett ugyan megállapítani, hogy milyen igazolvánnyal szavazott, de a választójogi törvény azt mondja ki, ha olyan személy szavazott, aki szavazati joggal nem rendelkezik, akkor az érvényesekből mindenkinél egyet-egyet le kell vonni. Tehát, ha érvénytelen lett volna, akkor is megmarad a különbség.
Elkésett

Tarcalon Dobler János azt sérelmezte, hogy függetlenként indult, ám a szavazólapon cigány polgármesterjelöltként tüntették fel. Az első- és a másodfokú bizottság is elutasította, így döntött a megyei bíróság is. Tette ezt azért dr. Sisák Péter szerint, mivel a szavazólap adat tartalma szeptember 15-én, 16-án került megállapításra és egy napon belül kellett volna megtenni a kifogást. Ezzel nem élt a panaszos, elkésett, így érdemben nem foglalkozhatott vele a bíróság.

Teresztenyén egy helyi ember azt panaszolta, hogy augusztus 4. és szeptember 29. között 29-en jelentkeztek be lakosként falujukba. Ezt is elutasította az első- és másodfokú választási bizottság, amelyet helyben hagyott a megyei bíróság. Ebben az esetben arról van szó, hogy névjegyzéket kell felvenni a szavazásra jogosult választópolgárokról. Ezt utólag is pontosítani kell, a változásokat átvezetni. Az tény, hogy 29-en bejelentkeztek, de mivel a lakcím valótlansága miatt nem indult a közigazgatási hivatalnál hatósági eljárás senki ellen, így nincs alapja, hogy kétségbe vonja a bíróság a bejelentkezés valós alapját. Azt ugyanis nem vitatta senki, hogy a korábbi névjegyzékből törölték őket. Nem történt kettős szavazás.

A három kifogás tárgyában hozott döntések a személyi adatok nélkül kedden olvashatók az interneten – mondotta megyei bíróság elnöke – a members.chello.hu/bmbir honlapon.
hirdetés