Választási körkép

Szavazatszámlálás
Szavazatszámlálás
Településről településre beszámolunk az önkormányzati választások történéseiről.  video video video

Aranyosapátiban a település az első választópolgár negyed hétkor tette le voksát. Aztán 9 és 11 óra között megélénkült a forgalom. Kisebbségi önkormányzatot is választottak. A községben többen kértek mozgóurnát.

Barabásban a részvételi arány délután háromkor már elérte a 60 százalékot. A községben élő áttelepült, nem magyar állampolgárok is éltek szavazati jogukkal.

Benken Tamásék külön mentek szavazni, na nem azért, mintha összevesztek volna, csupán arról volt szó: Pált elszólította munkája, ezért csak nem sokkal zárás előtt jutott ideje elmenni a szavazóhelyiségbe.

Beregdarócon a reggeli nyitáskor már ott volt egy hetedik „ixet” taposó férfi, mondván, aki korán kel, aranyat lel. Amikor véget ért a mise, majd az istentisztelet, tömegesen jelentek meg a szavazóhelyiségben a választók.

Beregsurányban már kora délután 44 százalékos volt a részvételi arány, de sokan ebéd után sétáltak el a szavazókörbe. Az idősek otthonának lakói közül sokan vállalták a sétát, mások pedig mozgó uránt kértek.

Beszterecen 1990-től soha nem látott aktívitást produkáltak a választók vasárnap. A korábban jellemző 50 százalékos részvételt már kora délután túlhaladták, négy óra körül pedig már 62–65 százalékosra becsülték.

Biriben délután három órakor 48 százalékos volt a részvételi arány a három szavazó körben. A bőség özönéből, öt polgármester-jelöltből választhattak a szavazók. A két legidősebb választó Gyermán Miklós (91) és Morvai Imre (90) volt.

Bujon a három szavazókörben kora délután az 1881 jogosultból 695-en adták le szavazatukat. A jó időben sokan a földeken dolgoztak, így késő délutánra szaporodott meg a választók száma. A mintegy 200 roma kisebbségből 40-en regisztráltatták magukat, s 9-en mentek el szavazni a kisebbségi önkormányzatra.

Bökönyben a 2518 választóból 1399-en, 55,56 százalékban mentek el szavazni öt óráig. A délelőtti templom, az őszi munkák és a hazai focimeccs miatt sokan a délután mellett döntöttek. A községben első ízben nem tartottak kisebbségi választást.

Gávavencsellőn a 3099 szavazásra jogosultból 1692-en járultak délután öt óráig a szavazó urnákhoz. A három szavazókörből kettő az óvodában, egy az iskolában volt, a kisebbség a Kisebbségi Közösségi Házban adhatta le voksát. A legidősebb szavazó a 93 éves Karakó József.

Gelénesen egy nyugdíjas férfi volt az első szavazó, aztán beindult a „nagyüzem”, olyannyira, hogy délután fél ötkor a választásra jogosultak 75 százaléka már leadta voksát.

Gulácson a reggeli órákban még nem volt nagy mozgás a szavazóhelyiségnél, később azonban egyre többen jöttek, kora délután már a jogosultak fele járult az urnához. Több mint tízen kértek mozgóurnát.

Gyürében nem sokkal nyitás után egy középkorú férfi adta le elsőnek szavazatát. Tizenegykor már élénk volt a mozgás, délután ötkor a részvételi arány 60 százalék fölé „kúszott”.

Hetefejércsén a Balázsi család három felnőtt tagja késő délután ment el szavazni, mert Barna, Balázsiné Duró Katalin fia vasárnap is szántott a határban.

Jándon magas volt a részvételi arány, zárás előtt két órával a jogosultak több mint 60 százaléka voksolt. Cigány kisebbségi önkormányzatot is választottak, s több mint harmincan kértek mozgóurnát.

Kisvarsányban templomba menet és onnan jövet ejtették útba a legtöbben a szavazóhelyiséget, tízen kértek mozgóurnát. Zárás előtt egy órával 65 százalékos volt a részvételi arány, ami a korábbiaknál lényegesen magasabb.

Kömörőn a kultúrházba várták a voksolókat. Magos László mobilpostás 10 óra körül indult szavazni feleségével és lányával, délután még egy kis házi munkára is jutott ideje a családfőnek, szomszédjának segédkezett.

Kölcsében több mint ezer választásra jogosultat vártak tegnap az urnák elé, délutánra a lakosság fele már voksolt. A templomi szertartások után, 12 és 15 óra után duzzadt nagyra a szavazni vágyók létszáma.

Lónyán sok idős ember él, akik közül közel negyvenen kértek mozgóurnát. Másfél órával a zárás előtt a részvételi arány 64 százalékon állt. Fegyelmezetten, rendben zajlott a szavazás.

Magyon az első szavazó 6 óra után pár perccel érkezett, mert után ment ki a határba dolgozni. Délelőtt főleg a mise után érkezett több szavazó, míg délután egyenletesen érkeztek a szavazópolgárok.

Mándokon a Szent Miklós Szeretetotthon lakói is éltek állampolgári jogukkal, és mintegy félszázan adták le szavazataikat a helyszínen a mozgóurnába.

Márokpapiban a templomból jövet és ebéd után adták le legtöbben voksukat. Az aktivitásra jellemző, hogy 13 órakor a választásra jogosultak 38 százaléka már élt állampolgári jogával, a végére megközelítette a 80 százalékot.

Mátyuson igen aktívak voltak a választók, folyamatosan keresték fel a szavazóhelyiséget. Az idősek otthonába vittek ki mozgóurnát, ahol tizenhat gondozott élt állampolgári jogával.

Nagycserkeszen a belterületi mellett Halmosbokorban és Cigánybokorban is volt szavazókör, valamint egy kisebbségi szavazókört is létrehoztak. Az első szavazó már 05.45 órakor várta a szavazókör kinyitását.

Nagyvarsányban a szolgálatba induló határőrök voltak a legfrissebbek, ők keresték fel elsőként a szavazóhelységet már nyitásakor. Mise, majd a református istentisztelet után élénkült meg a forgalom. Legtöbben családostul járultak jöttek el.

Nyírbogáton vasárnap szögre akasztotta kamionja sluszkulcsát Szabó Béla teherfuvarozó. Bár az aktuális mezőgazdasági munkák sok idejét elveszik a családfőnek, tegnap a családé és a választásé volt a főszerep.

Nyírbogdányban a 3 szavazókörbe és a kisebbségi szavazókörbe 2353 választópolgárt vártak vasárnap. A 15 órai jelentés szerint 1021 fő már leadta akkorra a voksát.

Nyírpazonyban 6 órakor érkezett az első szavazó, aki a voks leadás után dolgozni ment. Mozgóurnát kértek az idősek otthonába és több magánlakásba is.

Nyírtéten  egy szavazókör volt vasárnap, ahová 887 szavazópolgárt vártak. Az első választó  6 órakor a nyitáskor már ott volt, szavazata leadás után ment a határba dolgozni.

Nyírturán 15 órakor 40 százalékos volt a részvételi arány. Ez a szám magasabb is lehetett volna, azonban egy-két esetben érvénytelen igazolvánnyal jelentek meg a választópolgárok a szavazókörben.

Nyírgyulajon a két szavazókör mellett kisebbségi szavazókör is várta az állampolgárokat.  Az 1592 főből 17.15 órára 763-an adták le szavazatukat, a 69 fő kisebbségi szavazóból pedig 45.

Nyíribronyban egy szavazókör várta a választópolgárokat. Az első szavazó a 6 órai nyitás után néhány perccel érkezett. A szavazók részvételi aránya 15 órakor 50 százalékos volt.

Nyírjákón egy szavazókörbe várták a szavazópolgárokat. Az első szavazó 6.05 órakor érkezett, aki szavazat leadása után ment a munkahelyére dolgozni. A jákói focicsapat idegenben mérkőzött, a szurkolók a mecs előtt reménykedve, utána pedig győzelemittasan adták le voksukat.

Olcsván egy idősebb hölgy volt az első a szavazóhelyiségben, aki meggyőződhetett arról, hogy üres az urna. Délután háromkor a részvételi arány meghaladta a 42 százalékot. A településen cigány kisebbségi önkormányzatot is választottak.

Ömbölyben nem történt semmi rendkívüli – tudatta a polgármesteri hivatal illetékese. Sok idős és fiatal érezte fontosnak, hogy szavazzon vasárnap, ahol igényelték, oda mozgóurnát vittek a lakosoknak.

Őrben felülmúlta a várakozásokat a szavazók száma, délután hosszan kígyózott a bejáratnál a voksolni vágyók sora. A helybéliek mindeközben kellemesen elbeszélgettek egymással – adta hírül Kállai Mihály, a művelődési ház igazgatója.

Penészleken fiatalokat meghazudtoló dinamizmus, lelkesedés és szavazni akarás jellemezte a szépkorúakat. Az idős  klubtagok többsége elballagott voksolni a iskolába, néhány lakoshoz mozgóurnát vittek.

Piricsén is aktívak voltak a szavazásra jogosultak. Éles Miklós iskolaigazgtó kisebbik fia tegnap nemcsak politikai, magánéleti döntést is hozott: Nyíregyháza-Sóstón kel egybe jövőre gyönyörű jegyesével, Edinával.

Ramocsaházán 15 órakor 43 százalékos volt a részvételi arány, a kisebbségi szavazókörben 50 százalékos. Mozgóurnát kértek a betegek az idősek otthonába, valamint több magánházba.

Sényőn az önkormányzati választás mellett a focisták mérkőzése is lázban tartotta az emberek. Így nagyon sokan a focimeccs előtt, illetve a mérkőzés után adta le szavazatát.

Sonkádon este fél hatkor küldte el utolsó frissített választási jelentését a belügyminisztériumnak Balogh Erzsébet, helyi választási iroda vezetője, majd gyorsan hazautazott lakóhelyére, Kispaládra, hogy 19 óráig leadja szavazatát.

Szabolcson  az egy szavazókörbe 340 szavazópolgárt vártak. 13 óráig 101 fő meg is jelent, majd 15 óráig újabb

Szakolyban Marika néni délelőtt a vendégekkel „foglalatoskodott”, ezért csak délután ment el a családjával együtt szavazni. Országos szinten, de különösen helyben fontosnak tarja, hogy kik, és hogyan vezetik a települést.

Szamoskéren sok-sok kisbárányát és számos anyajuhát hagyta felesége gondviselésére tegnap délután Lipcsei András juhász, amíg voksával véleményt nyilvánított a közeli szavazóhelyiségben.

Székelyben délelőtt többen szüretelést választották. A délután aztán családostul járultak az urnák elé. Az egyik postán dolgozó alkalmazott szerint, egy polgármesterből nem volt nehéz választani, de a képviselők esetében már „dönteni kellett”, kit látnának szívesen az önkormányzatban.

Szorgalmatos négy évvel ezelőtt önállósult. Varga Hajnalka pedig most vett részt először önkormányzati választásokon: „itt élek, nem mindegy, hogy kis falunknak milyen lesz a jövője, ezért a család minden tagjával együtt elmentünk szavazni.

Tarpán Simon József, a nyugdíjas egyesület elnöke elmondta: – Természetesen elmentem voksolni, már csak azért is tartottam fontosnak, mert úgy gondolom, hogy változtatni kellene. Ugyanis nem szerencsés, ha valaki a polgármesteri teendőivel – mivel civil foglalkozása alaposan leterheli – maradék idejében foglalkozik.

Timáron  Szopkó László bár nyugdíjas, hetente három napot még aktívan dolgozik. Mivel keveset tartózkodik otthon, most kerékpárral ment el szavazni, s egyben időt szakított arra, hogy „körbekerekezte” a falut is.

Tiszabercelen Bíró Sándorné férje tagja volt az egyik bizottságnak. Ő maga korán reggel – a vasárnapi ebédfőzés előtt – kerékpárral ment el a szavazókörbe, hogy leadja voksát. Fontosnak tartja, hogy az emberek így is kinyilvánítsák véleményüket.

Tiszadadán Kovácsné Siető Edit tanító férjével az ebédfőzést beosztva ment el délelőtt szavazni. „Vallom– mondja –, ha már kivívtuk ezt a jogunkat, éljünk is vele. Számomra nem mindegy, hogy kik vezetik a következő négy évben a települést”

Tiszadobról Juhász László: Tiszavasváriban dolgoztam egész nap, így szinte csak urnazárás előtt jutottam el szavazni. Mindenképpen fontosnak tartom, hogy a döntésből „én is kivegyem a részem!”

Tiszaeszlárhoz tartozó Bashalmon Pásztor Istvánné, Margitka nénit már reggel autóval vitte el szavazni az egyik rokon: „elmentünk, mert jó lenne, ha a mi településrészünkről is bekerülne valaki képviselőnek” – mondta.

Tiszanagyfaluban Tóth Tibor halász a hétvégén nem dolgozott. Minden választáskor elment szavazni. Vasárnap aránylag korán adta le voksát, hogy a nap hátralévő részét pihenéssel töltse.

Tiszarádon a nyolcvan év feletti Garay János bácsi és felesége az elmúlt évekhez hasonlóan most is fontosnak tartotta, hogy voksoljon: „nemrég mentek a mozgóurnával, remélem jól döntöttünk!” – mondta a feleség.

Tiszateleken a cigány kisebbségi önkormányzati választásoknál sok szavazni akarót kellett visszautasítani, mivel a településen élő nagyszámú cigányságból mindössze 187-en regisztráltatták magukat.

Tyukodon a kistelepülésre jellemző békés csendességben teltek az önkormányzati választások órái, szép számmal jelentek meg a helybéliek, hogy voksoljanak a szavazófülke magányában.

Vaján mozgóurna érkezett a délután az idősek otthonába, így a mozgásukban korlátozott, szavazóképes szépkorúak is behúzhatták ikszeiket a számukra szimpatikus jelölt neve mellé.

Vállajon jól tudták, mit vállalnak a dolgozók, s ügyesen helyt álltak. Munkájukat hajnali 5 óra körül kezdték vasárnap, s éjfélre járt már, mire „letették a lantot”. Mintegy félszáz mozgóurna-igénylést teljesített a választási bizottság.

Vasmegyeren az Idősek Otthona lakói sem akartak kimaradni a közéletből. Akik tudtak személyesen mentek el a szavazóhelyiségbe, a többieket, mintegy 14 főt a délután folyamán mozgóurnával kerestek fel, s itt adták le voksukat.

Zsarolyánban a mezőgazdaságból élőknek állandó munkát ad az almabetakarítás, mégis sokan szakíottak időt a választásra. A lakosok öt polgármester-jelölt közül választhattak, az első lakos 6 óra 5 perckor szavazott.

– Lefler György, Dankó Mihály, Györke László, M. Magyar László, Palicz István -
hirdetés