Vállaj nevezetessége

Akt.:
Vállaj nevezetessége
© Fotó: magyartelepulesek.hu
Vállaj – A második körben a vállaji templomra is lehet szavazni.

Legújabb játékunkban megyénk értékeit keressük, az első körben pedig arra biztattuk olvasóinkat, hogy küldjék be javaslataikat minden olyan természeti vagy épített csodáról, amelyek szerintük megyénk kiemelkedő nevezetességei közé tartoznak. Nagy volt az érdeklődés, sok javaslat érkezett Szabolcs, Szatmár és Bereg értékeire, ezek közül öttagú szakmai zsűri kiválasztotta a 20 legszebbet, melyekre olvasóink a lapunkban megjelenő szelvénnyel, illetve internetes portálunkon, a szon.hu oldalon szavazhatnak október 13-án délig.

Kiváló akusztika

A kiválasztottak egyike Vállaj csodálatos építménye, az eklektika jegyében épült, romantikus stílusú római katolikus templom, amely ma már műemlék. A megye délkeleti csücskének egyik építészeti meglepetése.

1912-ben a falu első templomát életveszélyesnek nyilvánították, bezárták, s még abban az évben lebontották. Az új templom tervét Foerk Ernő építész (aki a Szegedi Fogadalmi Templomot is építette), budapesti egyetemi tanár készítette, a templomot 1918-ban, pünkösdkor szentelték meg. Akusztikája annyira jó, hogy a Cantemus kóruscsalád gyakran és szívesen ad itt hangversenyt. Orgonáját Barakovics János orgonaépítő mester ajándékozta a falunak;

Kereszthajós, hosszházas, szentélye félköríves záródású, egy homlokzati tornya van. Az épület félköríves, növényi ornamentikával díszített, kiugró, háromszögű oromzattal ellátott bejáratának két oldalán félköríves falfülke található. A torony a homlokzatban balra tolódva áll, ezt két támpillér keretezi a második szintig, fölötte két félköríves záródású ablak látható. A kereszthajó sarkához hengeres karzatfeljáró csatlakozik, a végéhez pedig a sekrestye kapcsolódik.

KM


Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az első körben arra biztattuk olvasóinkat, hogy küldjék be javaslataikat minden olyan természeti vagy épített csodáról, amelyek szerintük megyénk kiemelkedő nevezetességei közé tartoznak. Nagy volt az érdeklődés, sok javaslat érkezett Szabolcs, Szatmár és Bereg értékeire. ...
hirdetés