Valóban kárpótolják a gazdákat?

A Fidesz aggódik, hogy a madárinfluenza miatt kárt szenvedett gazdákat valóban tudja-e majd az állam egészben, vagy csak akár részben is kárpótolni.

Az ellenzéki párt ennek egyik okát abban látja, hogy az állategészségügyi törvényhez nem készült el a végrehajtási rendelet, amely a kárpótlás részleteit pontosan szabályozná.

Font Sándor (Fidesz) pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Olaszország és Franciaország a madáinfluenza kapcsán a gazdákat először kárpótolta, majd benyújtotta igényét az Európai Unióhoz. Ezzel szemben, mint mondta, Magyarország először az uniótól kér forrásokat és aztán akarja kártalanítani a gazdákat. Font Sándor szerint így a gazdáknak legfeljebb részleges kártalanításra van esélyük, az unió ugyanis még soha nem fizette ki a kárpótlásra szánt teljes összeget. A politikus példaként elmondta, hogy a februári madárinfluenza-vírus által érintett körzetben még mindig van olyan gazda, akinek 180 millió forintos kárigényét nem rendezték.

Font Sándor felvetette azt is: ha mégis kiderülne, hogy Bács-Kiskun megyében nem a madárinfluenza H5N1-es vírusa okozta az állatok pusztulását, akkor az államnak a teljes kártalanítást újra kell gondolnia.
hirdetés