Válogatás a közeli napok legnagyobb debreceni bulijaiból

A Hiperkarma sokak szerint a 21. század elejének egyik legfontosabb magyar kultuszzenekara
A Hiperkarma sokak szerint a 21. század elejének egyik legfontosabb magyar kultuszzenekara
Hajdú-Bihar – Az első napsugarak már megérkeztek, s jelzik: végre jön a tavasz! A napfényes időnek köszönhetően a mi kedvünk is jobb, könnyebben mozdulunk ki a négy fal közül. Összeszedtük, milyen zenei csemegék várnak ránk a hétvégén: szombaton például a ­Mystery Gang invitál mindenkit egy fergeteges rockabillybulira a Nagyerdei Víztoronyba, este 10 órától.

Február 21., csütörtök

19 óra: Gáspár Károly Trió – SIKK Klub

A hazai jazzélet egyik meghatározó szereplője Gáspár Károly zongorista. Triójával saját kompozíciókat és standardeket egyaránt műsoron tartanak. Zenéjükre jellemző, hogy friss és előremutató, romantikus és esztétizáló, ugyanakkor tiszteletben tartja a jazz mainstream gyökereit. A hármasban Gáspár Károly partnerei: Horváth Balázs bőgős és Varga Bendegúz dobos. A február 21-i koncerten az együttes az első és a hamarosan elkészülő második albuma anyagából, illetve jazz standardekből válogatja össze repertoárját.

Február 22., péntek

19 óra: USNK live act + Stolen Beat – HALL

A USNK egy erdélyi magyar rapduó, az X-Faktor nyolcadik évadjának győztese. A formáció tagjai a kolozsvári Filep Kund és Laskay Nimród. A műsor alatt ByeAlex mentoráltjaiként több dalt is kiadtak, amelyek közül a leghíresebb a Posztolj című szám lett. Az X-Faktor-győzelmet követően különdíjként megkapták a lehetőséget, hogy felléphetnek a 2019-es Sziget Fesztiválon – olvasható a Wikipédián. A Stolen Beat szintén a kereskedelmi csatorna műsorában kapott szárnyra. Buzás Bence és Latyák Bence egészen a döntőig meneteltek, s ott a második helyet sikerült megszerezniük.

20 óra: Ørdøg, Bearfood – Kaptár Klub

Az Ørdøg zenekar 2014-ben alakult a Superbutt klasszikus felállásának tagjaiból. Az első nagylemez, a Tíz fekete dal 2014 decemberében jelent meg, és a következő évben a Hang-Súly Metal Awards szakmai szavazáson a legjobb debütáló lemez, a Kettőnégy közönségszavazáson pedig az év albuma címet nyerte el. A második nagylemez, a Sötétanyag 2017 februárjában látott napvilágot, és 2018-ban az év legjobb hard rock/metal albuma kategóriában Fonogram díjat kapott.

20 óra: Hiperkarma – a napsütötte rész – Roncsbár

A Hiperkarma kultusz, végzetesség, ösztön, és semmi mással nem hasonlítható össze. Sokak szerint a 21. század elejének egyik legfontosabb magyar kultuszzenekara. Első koncertjük 2000. augusztus 5-én volt a Szigeten, és még ebben az évben megjelent az azóta ikonikussá vált, gyakran „generációs lemez” jelzővel illetett, cím nélküli első nagylemezük. Az azóta eltelt időben ezt még három másik követte (amondó, 2003; konyharegény, 2014; délibáb, 2017), koncertek országszerte és a határokon túl. A második és harmadik lemez közt eltelt időben a zenekar és frontembere, Bérczesi Róbert sorra élte meg a különböző mélységeket, amikből 2014-ben egyfajta bölcs visszatekintés képességével tért vissza, azóta pedig megállíthatatlanul mozgásban vannak. A délibáb címadó dala 2017-ben a Fonogram magyar zenei díj „Az év alternatív lemeze vagy felvétele” és a Petőfi zenei díj „Év Dala” kategóriájában is a jelöltek közé került – írják honlapjukon.

Február 23., szombat

18 óra: Tales Of Evening – A fény nyomában turné – Kaptár Klub

A zenekar 2011 év elején alakult. Ádám Attila, a zenekar billentyűse és dalszerzője, saját instrumentális és atmoszferikus zenéit teljes zenekari környezetben szerette volna viszonthallani, továbbgondolva a dalokat gitárral, dobokkal és énekdallamokkal. Ehhez olyan zenésztársakat keresett, akik szintén szeretik ezt a világot, a fülbemászó dallamokat és a szimfonikus betétekkel dúsított metált. Az így megalakult csapat konkrét tervekkel elkezdte rögzíteni első nagylemezét, amely a Hajléktalan lélek címet viseli. A debreceni koncerten kiemelt vendégük a Nova Prospect és a Leecher lesz.

19.30: Shallov / Mite di Cimetiére – Alternatív Közösségek Egyesülete (Debrecen, Baross Gábor utca 16.)

A Shallov trió Pozsonyból érkezik a hétvégére Magyarországra. A debreceni állomás előtt Budapesten is fellépnek az ottani FNB-t támogató esten, majd vasárnap még Győrbe is elnyargalnak keserű dallamaikkal.

20 óra: Follow The Flow – Roncsbár

21 óra: Echonald / Változunk lemezbemutató turné – Rock Cafe (Hajdúszo­boszló)

A 2006-ban alakult Echonald zenekar a szimfonikus-neoklasszikus-modern metál műfajt képviseli hazánkban. Ez a fúzió lehetővé teszi, hogy egyéni, színes és változatos produkciót nyújtsanak a koncertjeiken. A 2016-ban megjelenő Színvilág albumuk áttörést hozott a zenekar életében, hisz ennek hála már egyre szélesebb körben lettek ismertek. Ezenkívül fontos szerepet is szántak neki, ugyanis a lemez teljes bevételét a Pest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványnak ajánlották fel. Ekkor indult a csapat először önálló turnéra. Ezzel egyidejűleg készítették a 10. születésnapjukon megjelent, Tíz év Echonald című lemezüket, ami a Mahasz-lista 9. helyén nyitott.

21 óra: Budai Krisztián – Okraltée-lemezbemutató – Incognito Club

Budai Krisztián második szólólemeze, az Okraltée nemrég jelent meg. Koncertjén az új lemez is hallható lesz, illetve a kezdetek óta összegyűlt szerzeményekből is válogat majd. Az elhangzó zenék alapvetően Krisztián szerzeményei, de zenei tradíciókon alapulnak. Például törzsi dobzenék, ceremóniazenék, pszichedelikus dzsungeles megőrülések, megélések…

23 óra: Mario – Base Klub

Tizenkét éves korától foglalkozik zenével. Első nagyobb sikerei közé sorolható, hogy 2010-ben bejutott a Mega­sztár legjobb 20 előadói közé, akkor még a Street nevű formációval. Ezután 2012-ben alakította meg a G-Point nevű együttest, mellyel milliós nézettséget ért el. Rengeteg híres előadóval dolgozott együtt – mint például Emilio, Young-G, Fatima. Ezt követően kezdett szólókarrierbe, s azóta is ebben tevékenykedik.

Február 27., szerda

20 óra: Mörk-szobakoncert – Incognito

A Mörk soul és funk alapokra épülő zenét játszik, mely elgondolkodtató társadalmi, pszichológiai és hétköznapi témában íródott dalszövegekkel, improvizációval és más stíluselemekkel együtt különleges zenei élményt nyújt a hallgatónak. A 2018. október végén megjelent, öt dalból álló EP, a The Death of Mörk egy komorabb hangvételű zenei gyűjtemény, melyben szó van halálról, elmúlásról és a bennünk rejlő félelmekről. A zenekar ezzel az anyaggal magyar és német területen is turnézott tavaly őszén. Az anyagot egy áprilisban megjelenő kislemez ellensúlyozza majd, mely inkább egy fesztelen érzelmi állapotot közvetít majd a hallgatóságnak, The Resurrection of Mörk címmel. Ez a két ellenpólus áll össze egy nagylemezzé 2019 tavaszán – olvasható a Facebookon.
hirdetés