Válogatott nyár – Tigris-arannyal

Akt.:
Válogatott nyár – Tigris-arannyal
Válogatott nyár – Tigris-arannyal
Visszapillantó megyénk 2011-es sportéletére, 3. rész (július–szeptember): A korosztályos atléták és a kosarasok a világversenyeket járták, Técsy Attila Európa-bajnokságon ugratott. hónapok – a sport szempontjából uborkaszezon.

Voltaképpen igaz ez a megállapítás, de szerencsére a strandolós időszakban is szolgáltattak témát a megyebeli sportolók. Elsősorban az utánpótláskorú titánok, hiszen közülük jó néhányan világversenyeken vehettek részt.

Egy futamban a sztárral

A nyíregyházi rendezésű korosztályos országos atlétikai bajnokságon remeklő Nyírsuli sportolói közül ketten az ifjúsági világbajnokság felé vehették az irányt, míg ugyancsak ketten a junior Európa-bajnokságon voltak érintettek. Az utánpótláskorú gyalogló, Helebrandt Máté az ostravai U23-as Európa-bajnokságon járt, 1:25:14 órás eredményével az ötödik helyen végzett. Az ifi vb-re, a franciaországi Lille-be elsősorban a tapasztalatszerzés miatt utazott a gerelyhajító Balogh Eszter. A nevezések alapján övé volt a legkisebb egyéni cúcs, így már az is sikerként volt elkönyvelhető, hogy a selejtező csoportjában megelőzött egy kínai riválist. A diszkoszvető Káplár János viszont még nem volt újonc, hiszen ő már 2010-ben is ott lehetett a szingapúri ifjúsági olimpián. Az ő ranglistás helyezése szép reményekre jogosított fel, nem beszélve a selejtezőbeli negyedik helyéről. A döntőben azonban nem jött ki a lépés Kerekes László tanítványának, akinek így be kellett érnie a tizenegyedik helyezéssel.

Káplárnak a nyáron volt még egy jelenése, hiszen a törökországi Trabzonban indulhatott az európai ifjúsági olimpiai fesztiválon, de ezen teljesítménye jócskán elmaradt a valós tudásától. A junior Európa-bajnoksáon, az észtországi Tallinnban a 100 méteres síkfutásban érintett nyíregyházi sprinter, Ónodi Dávid a döntőbe vágyott, ám négy századdal lemaradt a fináléról, a magasugró Bakosi Péter pedig a selejtezőcsoportjából továbblépve végül a tizenegyedik helyezést szerezte meg a fináléban. Ónodi számára nem mindennapi élményt jelentett, hogy a budapesti Gyulai István-emlékversenyen egy futamban futhatott a jamaicai világsztárral, Asafa Powell-lel.

A kosárlabdázóknak is „válogatott” nyaruk volt. Az ekkor még a Nyírsuli-GKS valamint a Marso-Vagép NYKK színeit képviselő két játékos, Bus Iván valamint Czinger Zoltán az U20-as csapatnak lehetett tagja, közülük végül utóbbi megsérült, így „csak” az irányító lehetett ott a boszniai Szarajevóban rendezett B divíziós Európa-bajnokságon, ahol a magyar csapat a 18. helyen végzett, Bus pedig a hétből hat meccsen a pályára lépett. Az U18-as válogatott a bulgáriai Várnában lett a B divíziós kontinenstorna nyolcadikja, a nyíregyháziak közül soraiban a csapatkapitány Polyák Lászlóval valamint Jakab Péterrel és Varga Mártonnal. Mind a három NYKK-játékos pályára lépett a csapat valamennyi, szám szerint hét mérkőzésén. A nyíregyházi felnőttcsapat vezetőedzője, Ferenczi Tamás az U16-os válogatott másodedzőjeként lehetett ott a kontinensbajnokságon.

Eltűntek a süllyesztőben

Hosszú idő után az egyik legnépszerűbb honi csapatsportág aranyérme került a megyébe: bajnok lett a Nyíregyháza Tigers! Az itthon évről évre egyre több rajongóval rendelkező amerikai futball divízió I-es küzdelemsorozatában végeztek az élen a Tigrisek, akik a dunaújvárosi döntőben a Békéscsaba Raptors ellen nyertek imponáló fölénnyel, 46–7-re. A nyíregyháziak egy évvel korábbi második helyezésüket cserélték aranyra, ezzel a csapatsportokban a legnagyobb idei sikert érték el Szabolcs-Szatmár-Beregben.

Anyagi nehézségek miatt visszalépett egy osztállyal a Nagykállói KE férfi kosárlabda-csapata, amely amúgy magabiztosan vívta ki a bentmaradást az NB I. B csoportban. Az egyesület vezetősége négy, a másodosztályban töltött év után döntött úgy, hogy a túlélés miatt a 2011/2012-es szezonban csak az NB II-ben versenyezteti a gárdát.

Női röplabda csapatainkra is hasonló sors várt: az NRK-Nyíregyháza az extraligából az NB II-be lépett vissza, a Nyíregyházi FSE pedig eltűnt a süllyesztőben. Ettől némileg más utat járt be a Nyíregyházi FRK férficsapata, amely az extraliga és az NB I. összevonásával az élvonalban találta magát, de a negyedik negyedévi összefoglalóban majd az is kiderül, hogy ez sem volt egy sikertörténet.

A fehéroroszok elleni mérkőzésen szóhoz jutott a Davis Kupa-válogatottban Fucsovics Márton. Az NYVTC kétszeres junior Grand Slam-bajnok játékosa a párosok mérkőzésén szerepelt, oldalán a válogatottságtól a gödöllői mérkőzésen búcsúzó Bardóczky Kornéllal, a háló túloldalán pedig a négyszeres páros Grand Slam-első Makszim Mirnijjel. Marci abszolút nem lógott ki a sorból, sőt, az ötszettes mérkőzésen az egyik legjobb egyéni teljesítményt nyújtotta. Ezt a mérkőzést a magyarok végül 5:7, 7:6, 7:6, 1:6, 4:6-ra elveszítették, de válogatottunk összességében 3–2-re nyert, és készülhetett a britek elleni szeptemberi mérkőzésre. Ezen Fucsovics nem vett részt, mert az augusztust motivációs gondok miatt kihagyta, így nem lehetett tagja annak a válogatottnak, amely többek között a világranglista-3. Andy Murray ellen is felléphetett Glasgow-ban.

Ha nem is a világ közepe, de a különböző korosztályos válogatottak számára Gyulaháza volt a központ a nyáron. Az egyre szépülő és gyarapodó, a sportturisztikára nagy gondot fordító településen megfordult az U16-os fiú és a férfi universiade-válogatott valamint az Európa-bajnokságra készülő magyar női juniorválogatott. Utóbbi két hivatalos mérkőzést is játszott a románokkal: az elsőt 25–20-ra a másodikat 26–25-re nyerte meg a Gyurka János szövetségi edző vezette magyar csapat.

Átadtuk „Az évad futballcsillagai” díjakat. A Kelet-Magyarország és a Szabolcs Online olvasóinak szavazatai alapján az alábbiak lettek a győztesek: Bajzát Péter (Nyíregyháza Spartacus, NB II-es kategória), Kántor Zsolt (Ibrány, NB III), Orosz Zsolt (Fehérgyarmat, megyei I. osztály) és a Balogh Gyula (Nábrád, megyei II. osztály).

Személyi változások a Nyírsuli Kft.-nél: a leköszönő ügyvezető igazgató, Bartha László helyére az addigi szakmai vezető, Takács Sándor került, kinek pozícióját Sitku Ernő vette át. A 150-szeres válogatott kosárlabdázó bejelentette, hogy még egy évig aktívan játszani kíván a Marso-Vagép NYKK csapatában.

Egyetemről világversenyre

Visszatérve a válogatottakhoz és a világversenyekhez: a 26. nyári universiadén a kínai Sencsenben több megyebeli sportoló is részt vett, mégha nem is szabolcsi felsőoktatási intézményt képviselve. A kosárlabda-válogatottnak a Marso-Vagép NYKK játékosa, Mohácsi Máté volt a tagja, Babicz Sára sportlövészetben, ifjabb Szedlár János pedig íjászatban jutott szóhoz.

Ismét bajnoki címet ünnepelhetett a nyíregyházi Hibján József és segítője Szilágyi Sándor a ralibajnokság N3-as kategóriájában. A Ford Fiestával versenyző páros a bajnokság utolsó futamán, a Mecsek-ralin biztosította be elsőségét.

A magyar bajnoki cím birtokosaként indulhatott a madridi díjugrató Európa-bajnokságon Técsy Attila. A Nyíregyházi Főiskola SE lovasa Peron nyergében a vadászugratás és a csapatverseny első foprdulója alapján az 51. helyezést szerezte meg, így éppenhogy lemaradt az egyéni döntőről, de a további versenyszámokban vigasztalódhatott.

A negyedév dilemmája: Folytatja-e a Szpari?

Miután befejeződött a bajnokság a Nyíregyháza Spartacus számára, előbb szinte a teljes csapat széledt szét (a legjobbak, összesen heten az élvonalba jutott Pécsi MFC-hez igazoltak), majd elkezdődött a kötélhúzás: lesz-e csapat, indul-e az NB II-ben, ha igen, akkor ki lesz a tulajdonosa, edzője, játékos, és a többi…?

A korábbi főtulajdonos, Sziky Gyula távozási szándékai már korábban kiderültek, az „utódlását” azonban nagy bizonytalanság vette körül, de az legalább kiderült, hogy a klub NB II-es nevezését elfogadták. Egyik oldalon a korábbi edző és szponzorként a klub fenntartásából a részét már korábban is kivevő Brekk János mozgatta a szálakat, ugyanakkor egyre szorosabb lett a kapcsolat a csapat és a Vasast már tulajdonló Híd Akvizíciós Zrt. között. Végül utóbbi lett a vevő, holott az edzések a szélmalomharcot egy idő után feladó Brekk János vezetésével indultak be.

Ezt követően már „csak” az edzőkérdés és a játékoskeret feltöltése várt megoldására. Brekk búcsúja után egy ideig Szatke Zoltán és Kovács János felelt a szakmai munkáért, mígnem felmerült Gálhidi György neve, aki ezelőtt nem sokkal megegyezett a BKV Előrével. Már úgy nézett ki, hogy a Szparival 2007-ben NB II-es bajnoki címet szerzett szakvezető visszalép, amikor mégis aláírt, a játékoskeret azonban minőségi játékosokkal nem nagyon gyarapodott. Végül a bizonytalanságok közepette nekivágott a bajnokságnak a Szpari, az első hónap éppolyanra sikeredett, mint maga az őszi idény: felemásra. De legalább nem került lakat a klubépületre és edzeni és játszani is volt hol – mégha a korábbiakkal ellentétben bérleti díj fejében is.

– Bodnár Tibor –
hirdetés