Dombrád hírei

2010.08.25. 16:59

Fiókaröptető – fiókatoborzó rendezvény volt a napokban a dombrádi Mese – Híd Gyerekház udvarán.

<p>Gyerekzsivajjal teli volt a Mese – Híd Gyerekház udvara augusztus 13.-án pénteken délelőtt. Ugyanis e napon tartották meg a Fiókaröptető – fiókatoborzó rendezvényt.</p>

A rendezvény reggel kilenc órakor kezdődött. A város polgármestere Kozmáné Kasza Veronika, aki egyben dombrádi gyerekház program szakmai vezetője is, köszöntötte a rendezvényen megjelent családokat, gyerekeket.
Beszédében elmondta, hogy csaknem egy év telt el az óta, mióta Dombrád városa sikeresen pályázott a TÁMOP 5.2.2/08/2-2009-0071 „ A korai beavatkozást középpontba helyező Biztos Kezdet programok elterjesztése országos szinten, kiemelt figyelemmel a leghátrányosabb helyzetű térségekre” – nevű programra. Az uniós pályázatból un. Gyerekházak létrehozására nyílt lehetőség, melyek célja a hátrányos helyzetű településeken élő családok gyermekei számára olyan szolgáltatások biztosítása, melyek hozzájárulnak későbbi sikeres életkezdésükhöz.


Polgármester asszony a köszöntőjében kiemelte, hogy a Gyerekház eddigi programjai is népszerűek és sikeresek voltak. A továbbiakban tartalmi, színes fejlesztések várnak a gyerekházra.

Ezután Ágoston Etelka a gyerekház vezetője nyitóbeszéde következett.

Elmondta, hogy a Gyerekház nagy népszerűségnek örvend a város kisgyermekes családjai körében. A hétköznap délelőttönkénti nyitva tartás során 10-15 csemete és szülő fordul meg a házban, ahol önfeledten játszhatnak minőségi játékokkal, biztonságos környezetben. A kötetlen játékba minden nap csempésznek a dolgozók olyan fejlesztő tevékenységeket, melyek a 0-5 éves korosztály testi-lelki-értelmi fejlődését szolgálják.

Mindennaposak a mozgásfejlesztő, vizuális, énekes-mondókás foglalkozások. A heti egyszeri „Kis-tudós iskola” a környezeti nevelés olyan formája, ahol a lurkók természetes kíváncsiságára, kísérletező kedvére építve ismerkednek a nagyvilággal.

A program sajátossága, hogy a kisgyermekek szüleikkel együtt látogathatják a házat.

 

Ezt követően a Budapesti Kincses Színház művészeinek előadásában a Brémai Muzsikusok meseelőadást tekinthették meg a résztvevő gyerekek és családjaik.

A gyerekek legnagyobb örömére egész délelőttös program volt az ugráló-vár, a kisvasút korlátlan használata.

Ezen kívül a gyerekek a kézműves mesterségek közül betekintést nyerhettek a nemezkészítés varázslatába is.
A kézműves sátorban elkészült tárgyakat mindannyian hazavihették magukkal.

Közben a gyerekház falai között kivetítőn betekintést nyerhettek a gyerekház mindennapi életébe.

Délben ebéddel kedveskedtek a fiataloknak az Ebéd nem volt más, mint a meséből is ismeretes kőleves és a hamuba sült pogácsa.

Miért is kőleves?

A kőleves a támogatók nélkül nem lehetett volna megfőzni ugyanis volt, aki egy darab húst, aki egy kis babot, kolbászt, lisztet, húst adott hozzá. És így állt össze a meséből is ismeretes kőleves.


A nap végén mindenki teljesen megelégedve és jókedvűen térhetett haza!

- Surányi Ádám –
diák-újságíró

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!