Változékony, hűvöskés idő 2007-ben

Dávid Mihály
Dávid Mihály
A sok évi átlagnál 1-2 fokkal alacsonyabb középhőmérsékletű időt prognosztizál a 2007. évre Dávid Mihály időjárás előrejelző, okleveles mérnök. A várható csapadékmennyiség az átlag felett várható, ám ennek időbeli eloszlása igencsak szeszélyesnek ígérkezik.

Még mielőtt a 2007. év időjárás változás részleteiről kérdeztük volna az előrejelzőt, emlékeztettük arra, hogy ez év november második felére és december első kétharmadára igen hideg, havas időt jósolt. Ennek éppen az ellenkezője történt, enyhe és száraz heteket élt át az ország.

– Jóval magasabb hőmérsékletről indultunk, és megvolt a lehűlés, aminek mértéke körülbelül megegyezett az általam jelzettel – válaszolja kérdésünkre. – Egyébként a nyáron is volt egy ilyen időszak, csak éppen hűvösebb lett, mint ami az én prognózisomban szerepelt. Egyébként prognózis készítő ténykedésem alatt most találkoztam először ilyen mértékű eltérésekkel, ennek okára vannak sejtéseim, azon dolgozom, hogy a jövőben az ezeket kialakító tényezőket is bekalkulálhassam az előrejelzésembe. Nem a prognózisban van a hiba, de még csak nem is a módszerben. Egyszerűen kimunkálatlan ez a rész.

Havas karácsony

Térjünk azonban vissza a 2007. esztendő időjárására. A tél, ezen belül a február, enyhének ígérkezik. Január második felében lehet az átlagosnál hidegebb. A csapadék kevés lesz a Dávid Mihály számítása szerint. A március meghozza a hosszabb fagyos időszakot. 2-tól 20-áig éjszaka kemény fagyok, nappal alig fagypontot meghaladó hőmérséklet ígérkezik, ráadásul csapadékban sem lesz hiány – ami a hideg miatt leginkább hó lesz. 20-a után gyors és drasztikus felmelegedés, persze nem nyári értékekre, hanem a korábbi téliesről az évszakhoz képest kicsit melegebbre. Április eleje ismét hűvös, második fele meleg és az elejéhez képest lényeges szárazabb. A május változékony időjárással múlik el, a végén akár kánikulával. A nyár kiugróan meleg és szélsőségesen hűvös időszakoktól mentesen telik. A változékonyság jellemzi. Meleg lesz június 15-25, július 10 és augusztus 16 között. Ezen belül az évszak legmelegebb időszaka július 22-24 és július 29-31 közé esik, amikor napközben lehet 35 fok is. Augusztus 18-tól ősziesre fordul az időjárás. Szeptember és október hőmérséklet szempontjából megegyezik az átlaggal, persze kisebb lehűlésekkel és felmelegedésekkel tarkítva. Novembertől hűvösebb, november 20-tól hidegebb időt mutat az előrejelzés. December 5. és 18. körül éjszaka mínusz 20 is lehet. A 2007. évi karácsony fehérnek ígérkezik annak ellenére, hogy akkor éppen egy átmeneti enyhébb időszakban leszünk.
hirdetés