Változó agrártámogatási feltételek

Változó agrártámogatási feltételek
© Fotó: Janics Attila
Nyíregyháza – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos konferenciasorozata csütörtökön a megyeszékhelyre érkezett.


Nyíregyháza. – Bár a klasszikus értelemben véve nem vagyok gazdálkodó, köszönöm a meghívást. Külön örömmel tölt el az, hogy megyénkben is hamarosan beindulhat az a jégvédelmi rendszer, amit annak idején még országgyűlési képviselőként én magam is szorgalmaztam – köszöntötte a Nyíregyházi Egyetem előadójában összegyűlt közel kétszáz érdeklődőt Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke. Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hozzátette: a gazdák a szabad ég alatt teszik a dolgukat, éppen ezért is lehet nagy segítség a jégvédelmi rendszer.

agrar2

– Az alma- és a dohányágazatot is súlyos munkaerőhiány sújtja, így lehetőség szerint mindenki igyekezzen október 31-ig lejelenteni a jövő évre vonatkozó munkaerőigényét, hogy azt a munkaügyi központ a közmunka-program kialakítása során figyelembe tudja majd venni – emelte ki Rácz Imre. Ezután Papp Gergely, a NAK szakmai igazgatóhelyettese az uniós Közös Agrárpolitika jövőjéről beszélt. Prioritásként nevezte meg a zöldítés, a fenntarthatósági szempontok és a kutatás-fejlesztés fontosságát, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy a területalapú támogatás minden bizonnyal megmarad ugyan, ám a fejlesztési források eltűnhetnek a rendszerből.

agrar3

– A hatszázötven fős falugazdász-hálózatunk jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a hazai gazdák az elmúlt időszakban 1000 milliárd forint támogatáshoz juthattak. Az őstermelői igazolványok kiállítása ingyenessé vált, mikor ez a mi hatáskörünkbe került – foglalta össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eredményeit Győrffy Balázs, a szervezet országos elnöke.








hirdetés