Változott a román KRESZ – magyarul is lehet vizsgázni

Anyanyelvükön is vizsgázhatnak a romániai kisebbségek szeptembertől, amikor Romániában bevezetik a módosított KRESZ-t. Antal István RMDSZ-képviselő a Független Hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy várhatóan a nyár közepére meglesz a tananyag és a vizsgatesztek magyar nyelvű változata, ősztől pedig az ország bármely helységében lehet kérni a magyar nyelvű vizsgáztatást.

A március közepén véglegesített és elfogadott új KRESZ feltűnőbb változásai között szerepel, hogy a jogszabály megengedi az olyan, radarhullámokat észlelő berendezések használatát, amelyek nem zavarják meg a rendőrség radarkészülékét. Ugyanakkor a gyalogosoknak is össze kell szedniük magukat, mivel teljes egészében őket terheli a felelőség, ha szabálytalanul kelnek át az úttesten és az balesethez vezetett.

A volán mögötti durva viselkedés egyike azoknak a kihágásoknak, amelyeket a legsúlyosabb pénzbüntetéssel sújt a jogszabály. Ezek szerint a gépkocsivezetők tilos a káromkodás, vagy egymás szidalmazása, mint ahogy az is, hogy obszcén jelekkel üzengessenek egymásnak a volán mögül. Ezekért akár 6,8 millió lejes (mintegy 50 ezer forintos) pénzbüntetés is kiszabható lesz.

Az ősztől alkalmazott törvény pontozásos rendszerben szabja meg a kihágásokért kiróható pénzbüntetések értékét. Egy pont értéke 3,40 ezer lej (megközelítőleg 2500 forint). Két ponttal büntethetik a mobiltelefon használatát vezetés közben, négy vagy öt büntetőpont jut ha a gépkocsi nem áll meg a “stop” táblánál. Legtöbb feketepont – 9 és 20 között – azoknak jut, akik gépkocsijának lejárt a műszaki vizsgája vagy pedig hibás a jármű fékrendszere. Ugyanide sorolják az ittas vezetést, és a volán mögötti vulgáris viselkedést.

A 10-20 kilométer/óra sebesség-túllépés két büntetőpontot ér, de ha 50 kilométer/óra sebességgel lépik át a korlátozást, akár már a legmagasabb – húsz pontot érő – büntetés is kiszabható. A kihágást megállapító rendőr dönthet a jogosítvány bevonása mellett is. A dokumentum csak úgy kapható vissza, ha tulajdonosa bizonyítja, hogy sikeres vizsgával zárt egy közlekedésbiztonsági-tanfolyamot.Sporthírek


hirdetés