Van, aki ételt rendel, más otthon süt és főz karácsonykor

A kulináris élvezetek karácsonykor fokozottabban kerülnek előtérbe
A kulináris élvezetek karácsonykor fokozottabban kerülnek előtérbe - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Egyre többen élnek a lehetőséggel, és akár egész ünnepi menüt rendelnek éttermekből.


Az éttermek egy része a háziasszonyok mellé áll a karácsonyi rohanásban azzal, hogy ünnepi menüt kínálnak. A kiválasztott és előre megrendelt ételeket a legtöbb helyen december 24-én délelőttre készítik el és be is csomagolják, így a megrendelőnek már csak annyi a dolga, hogy a szépen megterített asztalon feltálalja a kész fogásokat.

Egyszerű és nagyszerű

A jövőre működésének 35 éves születésnapját ünneplő nyíregyházi Nyíri Fészek Étterem ma is mágnesként vonzza azokat, akiknek házias, magyaros ízekre, különleges ételekre, a nemzetközi konyha remekeire, vagy éppen könnyű vegetáriánus ételekre fáj a foguk. A menü házhoz szállítással is foglalkozó vendéglátóhely főztjei iránt az ünnepek közeledtével még nagyobb a kereslet, mivel sok vendég a Fészekből rendeli a karácsonyi és a szilveszteri lakomát is.

– A házi töltött káposztára, a harcsa, ponty vagy korhely halászlére, valamint a kocsonyára a legnagyobb ilyenkor a kereslet, de természetesen a sült és rántott húsokra, két- vagy többszemélyes tálakra is van igény. A háziasszonyok, a gyermekeiket, unokáikat hazaváró szülők, nagyszülők pontosan tudják, mennyire időigényes és költséges lehet, ha mindezeket a finomságokat maguk szeretnék elkészíteni odahaza, az ünnepi készülődések közepette.

– Marad az egyszerű és nagyszerű megoldás anélkül, hogy a megálmodott kínálatból vagy a minőségből engedniük kellene: előre megrendelik tőlünk az ételeket, így többnyire csak a mosogatás terhe marad a vállukon, ha csak nem segítenek be a családtagok – meséli Pastrovics Zoltán, az étterem vezetője, aki az idén is vendégeivel búcsúztatja az óesztendőt: a Nyíri Fészekben szilveszterezőket a pezsgő és élőzene mellett hortobágyi húsos palacsinta, sertés szelet ínyenc módra, virsli és csokitorta várja.

– Azokról sem feledkezünk el, akik helyzetüknél fogva nem engedhetik meg maguknak, hogy karácsonykor főtt étel, hús kerüljön az asztalukra. December 24-én 11 órától gazdagon elkészített, finom babgulyással és narancsos forralt borral vendégeljük meg a szegényeket a Nyíri Fészek előtt, ingyenesen, sokadszor, a 15. Rászorulók karácsonyán – tette hozzá Pastrovics Zoltán.

– „De mama, ilyen otthon is van!” Ez a mondat, ami az imádott kisunokám szájából hangzott el pár éve, ma is tisztán a fülembe cseng. Ábel még óvodás volt, nem akart megbántani, csak sérelmezte, hogy azon a karácsonyon – szemben az előző és az utána következőkkel – elmaradt a várva várt ünnepi finomság, vagyis a mama-féle bejgli, csak bolti mákos és diós tekerccsel tudtam megkínálni a kisfiút.

Édesanyjától tanulta

– Nem sokkal az ünnep előtt elcsúsztam a síkos, havas járdán, eltört a kezem, így – bár a hozzávalókat beszereztem – akkor nem tudtam sütni-főzni a családomnak. A rákövetkező évben, illetve azóta is igyekszem őket meglepni a régi, jól bevált ízekkel, sőt, a Kelet-Magyarország receptfüzete alapján az idén egy új ételt is az asztalra varázsolok a hét végére! – mesélte hűséges előfizetőnk, a hatvanas éveiben járó Tóth Istvánné.

Ilonka elmondta: a tradicionális magyar karácsonyi ételek elkészítését még az édesanyjától tanulta, néhányat „továbbfejlesztett”, nem keveset pedig a tévéműsorokból, illetve a nyugdíjas klubtársai elmondásai alapján tanulta meg.

– Mindig is szerettem a konyhában sürögni-forogni, újdonságokat kipróbálni, megvendégelni másokat. Az alapanyagokat frissen, nyersen szerzem be karácsonyra, piacon, hentesboltban, cukrászdában, nem kellenek a gyorsfagyasztott panírozott töltött húsok, sem a hasábburgonya vagy a krumplipürépor, a bolti süteményekről nem is beszélve. Ez alkalommal ropogós malaccomb, uborkás fasírtrolád és (házi!) tojással töltött baconos fasírt lesz az ünnepi menü, ami után jól fog esni az utánozhatatlan mama-féle bejgli. – zárta gondolatait a nyíregyházi nagymama.

Több idő jut a pihenésre

– Egyre többen élnek a lehetőséggel, és akár egész ünnepi menüt rendelnek éttermekből. Egyrészt, mert megfizethető áron lehet így megfelelő minőségű ételekhez jutni, másrészt pedig több idő marad az ünnepi előkészületekre és a pihenésre.

– Egyébként az is megfigyelhető, hogy a korábbi évekhez képest többen járnak étterembe ebédelni, vagy vacsorázni. Talán ennek is köze lehet az ünnepi ételek megrendeléséhez – tudtuk meg Szoboszlai Gyula mesterszakácstól.

KM–ML, PI, TG


Lefoglalt sültes tálak

– Karácsonykor sem fogunk unatkozni, ez az előzetes megrendelések alapján is kristálytisztán látszik, ugyanis már most negyven darab négyszemélyes sültes tálra van felvéve rendelés, és ez a szám csak tovább nőhet. Úgy vélem, egyre többen mennek biztosra és gondolják úgy, hogy nem a konyhában szeretnék tölteni a szeretet ünnepét, így inkább ránk bízzák a „piszkos munkát” – fogalmazott lapunknak a közel húsz éve a vendéglátásban dolgozó Fodor Attila, a megyeszékhelyen működő Ati bátyó étkezdéjének a tulajdonosa.
hirdetés