Van, akinek másfél milliót számláztak ki, amiért kimentették a szakadékból

Van, akinek másfél milliót számláztak ki, amiért kimentették a szakadékból
Az utasbiztosítók az extrém sportok szerelmeseire is gondolnak, akikre az átlagosnál nagyobb veszélyek lesnek.

Az év első öt hónapjában naponta egy főre átlagosan 580 forintért kötöttek utasbiztosítást a külföldre készülők. Hazánk legnagyobb online biztosításközvetítő portálján a kötések 56 százaléka az utazást megelőző napon, vagy az utazás napján született, túlnyomó többségük európai utakra szól, melyeknek a felét autóval, harmadát repülőgéppel teszik meg a szerződők. A netrisk.hu adatai szerint a pár napos és a turnusokra kötött szerződések mellett nőtt az egynapos biztosítások aránya is, ami a felelősségtudatosságunk javulását jelzi.

Ne ezen spóroljunk!

– Távolabbi célpontok esetében az ügyfelek hajlamosabbak a magasabb térítési limiteket biztosító, több extrát kínáló módozatokat választani, ám azonos célország esetén is igen nagy eltérés mutatkozhat a biztosítással szemben támasztott igényekben aszerint, hogy városnézés vagy tengerparti nyaralás-e a cél, illetve, hogy motorkerékpárral, autóval, repülőgéppel vagy egyéb eszközzel utazunk-e – mutatott rá Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója, hozzátéve: amikor százezres nagyságrendű utazásról döntünk, ne 1-2 ezer forinton múljon, van-e megfelelő biztosítási fedezetünk!

Online is szerződhetnek

Arra is kíváncsiak voltunk, mennyibe kerül az, ha valaki a veszélyes kikapcsolódások szerelmese, és szabadsága alatt az extrém sportokban leli örömét. A biztosítótársaságok természetesen a kalandvágyókra is gondolnak. Az Allianz Biztosító Zrt. például Extrém Sportok utasbiztosítást kínál azoknak, akik nem félnek a veszélyes helyzetektől, ugyanakkor szeretnének felkészülni a váratlan eseményekre, balesetekre.

A társaság tájékoztatása szerint az extrém biztosítás már napi 550 forinttól megköthető, akár online formában is, kedvezményesen, pár órával az utazás előtt. A biztosítási kötvényt az ügyfél a díjfizetést követően azonnal letöltheti, kinyomtathatja. – E speciális utasbiztosítást azoknak ajánljuk, akik szabadságuk alatt az alábbi extrém sportok valamelyikét űzik: autó- és motorverseny, barlangászat, szikla- és hegymászás, magashegyi expedíció, búvárkodás, vadvízi evezés, bázisugrás, ejtőernyőzés, vadászat, sárkányrepülő, vitorlázás, harci és küzdősportok.

– Az ügyfelek a szükséges sport- és védőfelszereléseikre is köthetnek biztosítást – taglalta Bodnár Sándor nyíregyházi területi igazgató, majd hozzátette: a biztosítás fedezi az extrém sport űzése közben elszenvedett baleset magyarországi kórházi kezelési költségeit, amire a társadalombiztosítás nem nyújt fedezetet.

Többe kerül, de megéri

– Az extrém sportot űző vakációzók nem zárkóznak el a szélesebb körű utasbiztosítástól, még ha valamivel többe kerül is, hiszen baj esetén aranyat ér a biztosítótársaság segítsége, anyagi helytállása – mondta el érdeklődésünkre Gombos Rita, a Retro Holiday utazási tanácsadója.

Másfél millióba került a „specmentés”

Az extrém sportok kedvelői tisztában vannak azzal, hogy számukra elengedhetetlen a speciális biztosítás. A nyíregyházi Vitkai Elemér, akit egyébként éppen Korfun értük utol, számos műfajban otthonosan mozog, és soha sem indul úgy útnak, hogy ne kötne külön szerződést.

– Sokba kerülhet, ha valaki megfelelő biztosítás nélkül vág neki a merész kalandoknak. Tudok olyan esetről, hogy valaki sízés közben hatalmasat bukott, és egy szakadékban kötött ki. A speciális mentésről majd’ másfél millió forintos számlát kapott, aminek kiegyenlítésére hitelt kellett felvennie.

– A biztosításra soha sem szabad sajnálni a pénzt, mert ha nincs, nagyon sokba kerülhet egy baleset! A hegymászók például tudják, hogy 3 ezer méter feletti kalandnál már külön biztosítás kell, mert onnan csak helikopterrel lehet menteni. Aki nyaraláskor szeretné kipróbálni mondjuk a raftingot, a vízisít, esetleg ejtőernyő hevederébe ülve vontatná magát csónakkal a tenger fölött, az mindenképpen érdeklődjön az utazási irodánál vagy a biztosítónál, hogy milyen külön biztosítást tudnak kínálni!

KM-PISporthírek


hirdetés