Van miért füstölögni

Van miért füstölögni
© Illusztráció: getty images
Már megint van miért füstölögni! Bár én, aki nem dohányzom, azt sem bánnám, ha az összes dohányterméket betiltanák. Persze tudom, nem olyan egyszerű dolog leszokni e káros szenvedélyről. A magyarázatokat ismerem: megnyugtat, lefogyaszt. Csakhogy, aki szívja, nem csak magának árt. Árt a környezetének, a gyermekének és még sorolhatnám. Dankó Mihály jegyzete.

Megdöbbenek, amikor azt hallom valakiről: kulturált dohányos. No ilyen nincs. Bár az utóbbi időben történt is kezdeményezés, szigorítás, ami hozott némi eredményt. De amikor azt látom, hogy az autóból a csikket kidobják, vagy a járdán cigivégek tömegével találkozom, nem áldom a káros szenvedély űzőjét.

Emellett több kérdés is felvetődik. Igen, sajnálom a nagy hagyományokkal bíró szabolcsi dohánytermelőket (a dohányból nem csak cigarettát lehet készíteni), mert az üzleti praktikák miatt kisemmizik őket. Hiányzik az egykori trafikok meghitt hangulata. Felháborít az a rafinéria, mellyel a cigarettacsempészek újra és újra előrukkolnak. Ha betiltják az e-cigit, mert káros az egészségre, vajon a „zöldhatáron” átjutó termékek miből és hogyan készülnek? És itt álljunk is meg egy pillanatra. Valahogy nem igazán hisz már az ember a tudományos magyarázatokban. Mindjárt elgondolkodunk: kinek az érdeke? Mert kis hazánkban egyre jobban az érdekek és az összefonódások alapozzák meg a döntéseket. Lehet, hogy ezek az ízesített gyógynövénypárák is azért kerültek tiltó listára, mert valakinek rontották az üzletét? Egy viszont biztos, a tiltás nem hoz megoldást. Talán a meggyőzés, a példamutatás, az elfogulatlan ítélkezés, a hitelesség nagyobb sikerrel járna! Még az e-ciginél is…

Dankó Mihály
hirdetés