Vandalizmus a Gulágba hurcolt magyarok szolyvai emlékparkjában

Vandalizmus a Gulágba hurcolt magyarok szolyvai emlékparkjában
Kárpátalja – Ismeretlen tettesek leszakították és ellopták a szovjet munkatáborokban elpusztult kárpátaljai magyarok szolyvai emlékparkjában felszerelt térfigyelő kamerákat.

2018. április 24-re virradó éjszaka ismeretlen vandálok garázdálkodtak a Szolyvai Emlékparkban. Megrongálták a négyméteres fémoszlopokra felszerelt térfigyelő rendszert. A nyolcból négy kamerát leszereltek és elvittek – közölte Dupka György, az emlékpark egyik alapítója.

A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet igazgatója vandál cselekedetnek minősítette a történteket, amely mögött nem sejt magyarellenes motivációt. Azonban az elhunytak emléke minden nép kultúrájában szent és sérthetetlen. Az első és második világháború, valamint az úgynevezett „malenykij robot” áldozatai nyugalmának bármilyen módon való megbolygatása viszont Dupka György szerint a legaljasabb cselekmények közé tartozik.

Az előzetes felmérés szerint mintegy 10 ezer hrivnyás kár keletkezett. Az ügyben ismeretlen tettesek ellen feljelentést tettek az ukrán rendvédelmi szerveknél, ahol az üggyel kiemelten foglalkoznak.

A videórendszert üzemeltető nagydobronyi cég azonnal felajánlotta segítségét a helyreállításhoz, sőt a látható kamerák mellett rejtett megfigyelő rendszer kiépítésére is ígéretet tettek.

– Palkó István –
hirdetés