Várhatóan csődbiztos kerül a Nyíregyházi Főiskola élére

Nyíregyházi Főiskola
Nyíregyházi Főiskola
Budapest, 2012. április 21., szombat (MTI) – Várhatóan csődbiztos kerül a Nyíregyházi Főiskola élére az intézmény több milliárdos, elsősorban PPP-megaberuházásokból felgyülemlett adóssága miatt – értesült az MTI.

Az MTI úgy tudja, a Nyíregyházi Főiskola vezetősége korábban már jelezte az oktatási államtitkárságnak, hogy nem tudja megoldani az intézmény problémáit.

A gazdasági ellehetetlenülés hátterében az állhat az MTI-t tájékoztató felsőoktatási források szerint, hogy az elmúlt évek alatt csaknem felére csökkent hallgatói létszámmal – 2004-ben még több mint 12 ezer, 2011-ben viszont mindössze 7000 hallgatójuk volt – működő főiskola nem tud megbirkózni a több milliárd forintos PPP-beruházásai során felhalmozott tartozásaival. Ráadásul a csökkenő hallgatói létszám miatt a megvalósult PPP-beruházások javarészt kihasználatlanok.

Az MTI információi szerint az oktatási kormányzat a kialakult helyzetre való tekintettel épp ezért javasolta a főiskola vezetésének, hogy az értelmetlen rivalizálás helyett, olyan intézményfejlesztési tervet készítsen elő, amely a Debreceni Egyetemmel történő együttműködésre építve keresi a város felsőoktatásának fellendítési lehetőségeit.

-MTI-

Nyíregyházi Főiskola: „Őszintén szembe kell nézni a helyzettel”
hirdetés