Variációk városligetre

Kicsit olyan, mint a budapesti Városliget, kicsit olyan, mint a nyíregyházi Sóstó, azzal a különbséggel, hogy lényegében ott van a város közepén. A Bujtosi tó környéke nem csak az örökösföldieknek lehet egy darabka (nem is kis darabka) természet, hanem minden nyíregyházinak.

A nagy kérdés, hogy milyen irányba fejlesszék tovább. A V@rosvita résztvevőit már felkértük, írják meg ezzel kapcsolatos ötleteiket, előtte azonban lássuk a hivatalos elképzeléseket!

Mint megtudtuk, városvezetés mindenképpen szeretné megőrizni a Bujtos városliget-jellegét: minden variációban a kikapcsolódás, a szabadidős tevékenység, a kulturált szórakozás került a középpontba.

– Sajnos, félbemaradt egy korábbi elképzelés, amit fel kellene elevenítenünk – mondja Giba Tamás alpolgármester. – A Benczúr téren, a szabadtéri színpad oldalában mindig konfliktusok forrása volt a Jereván működése. Zavarta a környéken élőket, ugyanakkor érezhetően volt rá igény. A Bujtosi tó környékén aligha lennének problémák egy hasonló sörözővel.

Sörsátor, vízisí

– Budapesten nagyon sikeresen működik a Zöld Pardon nevű hely: természet, egyszerű, olcsó ételek, kis színpad, ahol zenekarok lépnek fel az amatőröktől a sztárokig. A vendégek a szabadban lehetnek, de van egy minimális infrastruktúra, egy minimális ellátás.


Szánkódomb – máshová
A város tervei között
szerepelt egy hóágyúval ellátott szánkózó domb kialakítása is a Bujtoson,
a Jég utcai beépítések azonban azt eredményezték, hogy a két dolog túlságosan
közel került volna egymáshoz. A domb sorsát így mindenképpen át kell gondolni
– mondta el lapunknak az alpolgármester.

– Egy másik lehetséges irány egy városligeti sörsátor üzemeltetése, sramlizenével, olcsó ételekkel, ahová családostól is beülhetnek az emberek. De van egy merész elképzelés is: megkeresett bennünket egy csapat, akik automata vizisí pályát szeretnének idehozni, olyat, amilyen Kassa környékén már sikeresen működik és nagyon népszerű. Olcsó, mindenki számára megfizethető, és az a lényege, hogy nem csónak, hanem központi motor húzza kötélen a síelőket. Azt azonban jó volna előre tudni, mit szólnának ehhez a nyíregyháziak.

– Zajácz D. Zoltán –
hirdetés