Várjon Dénes és a Budapesti Fesztiválzenekar is megkapta az Opus Klassik díjat

Berlin/Hambrug – Várjon Dénes, a Budapesti Fesztiválzenekar, Diana Damrau, Juan Diego Flórez és Benny Andersson is megkapta az Opus Klassik új német klasszikus zenei díjat, amelyet a német zeneipar Echo-díjának megszűnése után alapítottak lemezcégek, kiadók és koncertrendezők.

A klasszikus zene előmozdítására létrehozott egyesület idén először ítélte oda díjait, 21 kategóriában 51 előadóművészt, karmestert, zenekart, kamarazenekart díjaztak.

A kitüntetetteknek október 14-én adják át az elismeréseket a Berlini Konzerthausban, a díjátadót a ZDF televízió fogja közvetíteni.

Várjon Dénes Jörg Widmann-nal és Tabea Zimmermann-nal kamarazene kategóriában nyerte el a díjat a Myrios Classics kiadónál januárban megjelent “Hol volt, hol nem volt…” című lemezért, amelyen Schumann- és Widmann-darabokat játszanak.

A Budapesti Fesztiválzenekar Mahler 3. szimfóniájának felvételéért kapta meg az elismerést, a lemezen Gerhild Romberger kontraalt énekesnő, a Bajor Rádió Kórusa és a Cantemus Gyermekkórus énekel.
Diana Damrau német szoprán az év énekesnője, Juan Diego Flórez perui tenor az év énekese díjat nyerte el, az év karmesterének járó elismerést Cornelius Meisternek, az ORF Rádió Zenekara karmesterének ítélték oda.

Az év előadóművésze zongora kategóriában az orosz Danyiil Trifonov lett.

A Klassik Echo honlapja szerint díjazták a svéd Benny Anderssonnak, az ABBA együttes zeneszerzőjének Piano című lemezét is a klasszikus zene határok nélkül kategóriában.

A német zeneipari szövetség nagy presztízsű Echo-díjának megszüntetéséről tavasszal döntöttek az után, hogy botrányt kavart Németországban, hogy kitüntették a Kollegah és Farid Bang rapperduó albumát hiphop/urban kategóriában, amelynek egyik számában az auschwitzi haláltáborra utaltak. A zenei díj számos díjazottja, köztük Daniel Barenboim karmester és Renaud Capucon francia hegedűművész, Christian Thielemann és a lipcsei Gewandhaus zenekar tiltakozásul visszaadta Echo-díját.

-MTI-
hirdetés