Vas és humánum – egy helyen

Debrecen – Kovácsok, informatikusok: versmondás és történelem a Baross Szakképző Iskolában.

Mátyás Tibor büszke ember. Mátyás Tibor nagyon büszke tanulóikra, kollégáira, úgy általában az iskolára. – Ilyen típusú tanintézetbe többnyire a szegényebb gyerekek járnak – mondta ki a Baross Gábor Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója gondolatait. Ugyanakkor elújságolta, hogy a köznyelvben elitnek hívott intézményeket megelőzve jutott iskolájuk csapata egy történelmi vetélkedő televíziós döntőjébe. Ami okoz némi gondot, merthogy a gyerekeknek nincs öltönyük – nem telik rá.

Jó esélyekkel

Maga az iskola jövőre negyedik alkalommal rendezi meg a Kárpátmedencei versmondó versenyt, ahová Erdélyből, Kárpát-aljáról, Felvidékről, Vajdaságból érkeznek gyerekek és tanáraik. Az áprilisi szavalat-szemle címét Faludy Görgytől kölcsönözték: Így lettem én a föld szerelmese. A fellépőket vendégül látják: ingyenes a három napos itt lét. Mátyás Tibor azt mondta, hogy adományokból teremtik elő ennek a feltételeit. Adnak a partnerként együttműködő vállalatok, vállalkozók, sokat köszönhetnek a volt diákoknak és a pedagógusoknak is megnyílik a pénztárcája.

Utóbbi miatt csodálkoztunk kicsinyt, mire az igazgató megjegyezte, hogy az iskola előtti Baross szobrot – Győrffy Lajos műve – is nagyrészt adakozásból állították, önkormányzati segítséggel. Visszatérve a szavaló versenyre: első este gulyáslevessel és szép estével köszöntik a csapatokat – tavasszal például 60 diákot és 20 kísérő tanárt. – Többnyire az erdélyi, és a Kárpát aljáról jött gyerekek szerepelnek a legjobban – tette hozzá Mátyás Tibor.

Október közepétől bővülnek nemzetközi kapcsolataik, ugyanis Kölnből, egy hasonló iskolából érkezik küldöttség Debrecenbe, s e látogatásnak remélhetően testvéri kapcsolat lesz az eredménye.

Az iskola tanítási munkájáról se feledkezzünk meg: műszaki képzés zajlik a Barossban. Kovácsokat, lakatosokat, hegesztőket képeznek, szakközépiskolai osztályaik pedig gépészeti, és informatikai irányultságúak. Mátyás Tibor tapasztalatai alapján állította, hogy kifejezetten jók a náluk végzettek elhelyezkedési, továbbtanulási esélyei.
hirdetés