Vas megye után már Fejérben jár a tomboló vihar

Vas megye után nyugat felé tart és már Fejér megyében jár a heves esővel és erős széllel járó vihar. A délebbi területekre is jutott a zord időjárásból, Zala, Somogy és Baranya megyében viszont már nem okozott akkor gondokat, mint északi szomszédaiknál.

Vas megyébe délelőtt nyugatról érkezett az óriás felhőszakadás, a víz pincéket, garázsokat öntött el, még a szombathelyi kórház alagsorába is beszivárgott. A rossz időjárást heves szél is kísérte, ez még fákat is kicsavart. A tűzoltók folyamatosan segítenek a szivattyúzásban és a kidőlt fák eltakarításában, néhány óra alatt már több tucat riasztást kaptak.
Vas után Veszprémben kezdett tombolni a vihar, ott hasonló gondokat okozott, az eső miatt volt hogy 20-30 centiméteres víz borította az utakat.

A szél itt is kicsavart fákat, letört faágakat, amik az utakra, autókra és házakra dőltek. Az idő már a megyében kezd csendesedni, Fejér megyébe azonban még csak mos érkezik. Hasonlóan az előző két térséghez fák dőltek az útra, a tűzoltók pedig alig győzik a hívásokat fogadni. Az esőből és szélből a dél-nyugati országrészbe is jutott, Zala, Somogy és Baranya megyében nem okozott komoly gondokat.

A vihar a vonatközlekedést is megnehezíti, mert több helyen fák dőltek a sínekre. Így egyelőre nem közlekednek a szerelvények Fonyód és Szabadbattyán között, csakúgy, mint Kaposvárnál – a Dombóvár-Gyékényes vonalon – és Székesfehérvár és Aba-Sárkeresztúr között. A helyreállítási munkák akár egész délután eltarthatnak, így az utasok komoly késésekre számíthatnak főként a dél-balatoni vonatokon – adta hírül közleményében a MÁV.

Az esőzés miatt nem indulnak vonatok Szlovákia felé Somoskőújfalun át

Csütörtök reggel óta szünetel a nemzetközi vasúti közlekedés a somoskőújfalui határátkelőnél, mert a Szlovákiához tartozó Füleken a vasútállomást elöntötte a víz. A forgalmat vonatpótló autóbusztokkal biztosítják. Kalácska Ferenc, a Pest-, és Nógrád megyében illetékes Balassagyarmati Határőr Igazgatóság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: az éjszakai esőzést követően egy megáradt patak több órára megbénította Somoskőújfalun a közúti határátkelést, majd ezt követően a MÁV-tól kaptak értesítést, hogy a határközeli város, Fülek vasútállomásán közel egyméteres magasságban áll a víz, így nem tudják a vonatokat fogadni.

A határőrök ezért hajnalban lezárták a vasúti forgalmat ezen a területen Szlovákia irányába, az utasokat szlovák autóbuszokkal szállítják át. A vasúttársaságtól kapott tájékoztatás szerint várhatóan egy hétig is eltart, amíg a megrongált vasútállomást, a pályaszakaszt és a vasúti közlekedés rendjét itt helyreállítják.

További problémákat okoz a vasútközlekedésben a vihar

Újabb szakaszokon állt le a vonatközlekedés, mert a Dunántúlon tomboló vihar fák dőltek a sínekre. Nagydorog és Vajta között egy szerelvény a sínre borult fának ütközött emiatt a személyvonat motorkocsija kisiklott. Senki sem sérült meg – olvasható a MÁV közleményében.

Le kellett állítani még a közlekedést Lepsény és Kicséripuszta, Pusztaszabolcs és Dunaújváros, valamint Simontornya és Szabadegyháza között.

A Vas megye felől érkező és már a fővárost is elérő vihar miatt több szakaszon is szünetelt a vasútközlekedés, főként a dél-dalatoni vonalakon. A helyreállítási munkák akár egész délután is eltarthatnak, így komoly késésekre számíthatnak az utasok.

Már 300-nál is többször riasztották a tűzoltókat a vihar miatt

Már 350-400 esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a délelőtti és koradélutáni órákban a Dunántúlon és mostmár az ország középső részén is végigsöprő heves viharok miatt. Főként kidőlt fákat kellett az utakról, az autókról és a házakról eltávolítaniuk, valamint rengeteg helyen segítettek szivattyúzni a pincékbe, alagsori helyiségekbe beömlő vizet – mondta el a Független Hírügynökségnek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Dobson Tibor hozzátette, bár a vihar az egész nyugati országrészen végigvonult, leginkább a Dunántúl középső részét érintette, itt okozta a legnagyobb gondokat.
hirdetés