Nagyvilág

2012.10.27. 17:36

Merkel: szigorítani kell az euróövezeti ellenőrzést, erősíteni kell az együttműködést

Berlin, 2012. október 27., szombat (MTI) - Angela Merkel német kancellár a pénzügyi szabályozás további szigorításának és az euróövezeti kooperáció erősítésének szükségességét hangsúlyozta heti videóüzenetében.

Berlin, 2012. október 27., szombat (MTI) - Angela Merkel német kancellár a pénzügyi szabályozás további szigorításának és az euróövezeti kooperáció erősítésének szükségességét hangsúlyozta heti videóüzenetében."A nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság tanulságai arra késztetnek bennünket, hogy nemzetközi szinten tovább szigorítsuk a szabályozást, különösen a pénzpiacok felett" - fogalmazott a kancellár, hangsúlyozva, hogy ezen a területen még messze vagyunk az elérni kívánt cél, az összes piac összes szereplője és összes terméke feletti ellenőrzés megszerzésétől. Jelentős eredményeket sikerült már elérni, de a szabályokat még nem vezették be mindenhol - mondta.

A világgazdasági helyzetre jelenleg a növekedési ütem lassulása nyomja rá a bélyegét. Ennek egyik oka az euróövezetben kialakult nehéz helyzet, de itt már sikerült jelentős eredményeket elérni. A bevezetett strukturális reformok - bár fájdalmasak - már kezdik meghozni első gyümölcseiket a tagországokban, például Írországban, Portugáliában, de Görögországban és Spanyolországban is - mondta a német kancellár.

Angela Merkel videóüzenetében rámutatott arra, hogy az EU, de különösen az Eurogroup határozott lépésekkel halad előre költségvetési stabilizációs és növekedési stratégiájának megvalósítása felé. Hangsúlyozta azonban a euróövezeten belüli kooperáció, különösen a gazdaságirányítási koordináció további fokozásának szükségességét.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!