Magyarország

2012.03.15. 14:14

Március 15. - Lezsák Sándor Petőfi-szobrot avatott Lakiteleken

Lakitelek, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - A március 15-i ünnep keretében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Petőfi Sándor bronz mellszobrát avatta fel csütörtökön Lakiteleken.

Lakitelek, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - A március 15-i ünnep keretében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Petőfi Sándor bronz mellszobrát avatta fel csütörtökön Lakiteleken.Itt Lakiteleken, a Duna-Tisza közén Petőfi népe él - mondta az Országgyűlés alelnöke a szobor leleplezése után, hozzátéve, élete egyik legszebb március 15-éjét éli meg ezekben a percekben.

Petőfi Sándor szobrát, Lantos Györgyi szobrászművész alkotását a magyar történelmi emlékeknek helyt adó Templom parkban, az 1848-as kopjafa mellett állították fel. A szobrot a Lakiteleki Népfőiskola, valamint Lezsák Sándor és felesége ajándékozta a településnek.

Az ünnepi megemlékezésen Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára mondott beszédet, melyben felidézte a 164 évvel ezelőtt történt eseményeket. Kiemelte: 1848 mának szóló üzenete "az akkori állam belső stabilitása, és a társadalom szinte bámulatra méltó kohéziója, melynek az volt a magyarázata, hogy az áprilisi törvények által létrehozott rendszerrel a magyar társadalom többsége elégedett volt".

Az ünnepi rendezvényen 3 erdélyi és 2 kárpátaljai magyar tett állampolgári esküt.

Lakitelek képviselő-testülete ünnepi ülésen döntött arról, hogy testvértelepülési megállapodást ír alá a délvidéki Horgos településsel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!