A termesztők a fogyasztók egészségére is tekintettel vannak

Babitz Szabolcs és az ültetvénytulajdonos, Durbák Ferenc a metszési bemutatón
Babitz Szabolcs és az ültetvénytulajdonos, Durbák Ferenc a metszési bemutatón - © Fotó: Magánarchívum
Vásárosnamény, Nyírlövő – Gyümölcsültetvények telepítése és metszése volt napirenden a „naturalmás” bemutatón.

Almatermesztési szakmai napot rendeztek a közelmúltban Vásárosnaményban két helyszínen, ugyanis a Hunor Hotel az elmélet, egy nyírlövői gyümölcsös pedig a gyakorlat színhelye volt.

A rendezvényt szervező Holland Alma Kft. tulajdonos ügyvezetője, Kávássy Péter szólt a Naturalma Programról, amely kiváló lehetőséget kínál a gazdálkodóknak a környezetkímélő, ugyanakkor nagyobb értékesítési biztonságot nyújtó gyümölcstermesztésre. Céljuk többek között, hogy kiszámítható, hosszú távú tevékenységet kínáljanak a termelőknek, ennek eredményeként pedig a fogyasztók is egészséges termékekhez jussanak.

Felgyorsult fajtaváltás

A szakmai előadások sorát dr. Cehla Béla, a kft. ügyvezetője nyitotta meg a cég fajtaújdonságait ismertetve. Elmondta, hogy az almatermesztésben markánsan megjelent az új, étkezési rezisztens irányzat. Felgyorsult a fajtaváltás, éles a verseny, s nincs olyan fajta, amely minden termőhelyen beválik. Mivel sok esetben nincs megfelelő, több éves hazai termesztési tapasztalat, ezért ők saját tesztültetvényükben vizsgálják a fajtajelölteket és a fajtákat annak megállapítására, milyenek a metszésre, ritkításra adott reakcióik, vagy a hullásra, repedésre való hajlamuk.

A Naturalma-fajták közös vonása a varasodás-, és a lisztharmat-rezisztencia illetve tolerancia, ami a termelési költség csökkentését eredményezi. Ehhez tetszetős küllem és jó tárolhatóság is társul, de a magas – fogyasztói körben tesztelt – élvezeti értékük is bizonyított már.

Az ügyvezető hangsúlyozta: a fajtaválasztás mellett a telepítésnek is nagy szerepe van a korszerű, egyöntetűen jó minőségű gyümölcsültetvény létrehozásában.

A cég faiskoláját irányító Babicz Szabolcs előadásába a „jó eredés” feltételeit sorolta: vírusmentes oltvány, beérett vesszők és erőteljes, elágazó gyökérzet, megőrzött nedvességtartalom. Ezeknek a feltételeknek igyekeznek maximálisan megfelelni a cég faiskolájában előállított oltványokkal.

Dr. Gonda István, a Debreceni Egyetem ATC professzor emeritusa előadásában a metszés élettani alapjait, valamint a jövő interaktív metszési oktatóanyagát mutatta be nagy sikerrel.

Az elméletet követően a professzor gyakorlati metszési bemutatót tartott Nyírlövőben, a Durbák Farm Bt., majd Kiss B. Zoltán Naturalma ültetvényében.

A Durbák Farm almása

A metszési bemutatónak helyt adó Durbák Farm Bt. 110 hektáron folytatott almatermesztéséről az ügyvezető, Durbák Ferenc elmondta:

– Már több, mint 60 hektáron „naturalmás” fajták (Luna, Red Topaz, Sirius, Rozela) díszlenek. Jól teremnek, és évente 4–6 permetezéssel meg lehet védeni őket.

– Tavaly nyáron ebből a 60 hektárból 40-et bejelentettünk bio-átállásra, s tervezzük ezeknek a fajtáknak a további telepítését is azoknak a régi ültetvényeinknek a helyére, amelyeket majd ki fogunk vonni a termelésből – mondta

Durbák Ferenc, aki nagyon fontosnak tartotta a Naturalma Program keretében kapott szaktanácsadást. Véleménye szerint mindenkinek fontos a technológia pontos betartása, mert ha ezeket követve végzik a munkájukat, nem lehet probléma.

Biztosítás, vagy kockázat

A mezőgazdaságot sújtó károk rendezésének lehetőségeit dr. Csipkés József mezőgazdasági kárszakértő járta körül.

Kiemelte, hogy az agrártermelésre egyre inkább jellemző az intenzifikálás, a precíziós gazdálkodás, ami magas színvonalú gépesítésben, minőségi ültetvényekben és egyéb ráfordításokban jelenik meg. Ilyen mértékű befektetésnél azonban már fölöslegesen nagy kockázat a biztosítás kihagyása, hiszen a termelési érték megóvása szempontjából ez a legfontosabb pótlólagos ráfordítás.

– Nádasi Zoltán –Vásárosnamény.
SZON.HU


hirdetés