A vészkijárat jól jön a rókának

Rászolgált a ravaszdi hírnévre
Rászolgált a ravaszdi hírnévre
Csaroda – Ahogy közeledik a vadász és kutyája a rókakotorékhoz, lázban égnek mind a ketten, elkapja őket a vadászszenvedély. Míg a gazda kívül várakozik csőre töltött fegyverrel, a vadászeb odabent a kotorékban harcol a rókával, kergetőzik a két állat. Igaz, gyakran előfordul, hogy feleslegesen várakozik a vadász, mert a dúvadnak számító róka egy másik kijáraton észrevétlen kereket old, s már rég messze jár. A rókavadászat izgalmas és különleges világába vezeti el olvasóinkat a napjainkban Csarodán élő Cservenyák Gábor.


A legtöbb vadásznak van kedvenc vadállata. Van, akiben a repülő fácánok látványakor emelkedik meg az adrenalinszint, mások a vaddisznóra várnak órákon keresztül a magaslesen, s vannak, akik őzbakokra és szarvasbikákra költik a pénzüket.
A napjainkban Csarodán élő, egyébként mátészalkai származású Cservenyák Gábor azok közé tartozik, akik a dúvadakra vadásznak a legszívesebben, a kártékony állatok közül pedig a leggyakrabban a róka van a célkeresztben. Vadászengedéllyel 2012 óta rendelkezik, s mint elárulta, a kutyák révén választotta ezt a hobbit.

Szelídebb, nyakasabb

– Nagyon szeretem a vadászkutyákat, ezért is tanultam a debreceni agráregyetemen mint környezetgazdálkodási agrármérnök, s mellette egy felsőfokú vadgazdálkodási képzést végeztem még el. Gyermekkorom óta kertes házban laktam, s mindig voltak körülöttem kutyák. Most egy jagd terrierem és egy szálkás szőrű tacskóm van, velük járok vadászni. Elsősorban a rókákat keresem Mátészalka és Ököritófülpös környékén. Nem tartozom még egyik vadásztársasághoz sem, akkor szoktam vadászni, amikor a barátok meghívnak vendégvadásznak rókára, apróvadra, vadkacsára.

Milyen egy rókavadászat? Türelmet, több órás megfigyelést igényel? Vissza kell menni másnap és harmadnap is a rókalyukhoz? – vetődhetnek fel a hozzá nem értő emberekben a kérdések.

– Attól függ, hogyan vadászunk. Ha kutyával megyünk, akkor a kotorékozás a fő vadászati mód, vagyis a kutya kihajtja a kotorékából a rókát. Ha sikerül, meglőjük, ha nem, akkor kalapot emelünk és tovább megyünk. Természetesen sokat kell foglalkozni ezekkel a vadászkutyákkal. Mindig én tanítom be őket, s hogy ez a munka nehéz vagy könnyebb, az mindig az egyedtől függ. Van olyan kutya, amelyik, puhább, szelídebb, s van, amelyik nyakasabb, akkor azzal többet kell foglalkoznom. Mind a két kutyát elviszem rókavadászatokra. A kisebb termetű természetesen a kotorékban könnyebben mozog, de a hatékonyságuk igazából nem a mérettől függ. Gyakran előfordul, hogy a kutya bemegy a kotorékba, csakhogy a róka egy másik kijáraton elmenekül. Abszolút rafináltak a rókák, rászolgáltak a ravaszdi hírnévre.

Kergetőzés a kotorékban

S vajon miért éppen a rókát választotta ki a sok vad közül Cservenyák Gábor?

– Az első róka elejtésekor éreztem az igazi vadászlázat, mély nyomott hagyott bennem, számomra a rókavadászat jelenti az igazi kihívást. Az előbb említettem, hogy milyen ravaszak, éppen ezért a vadásznak is ravasznak kell lennie, hogy elejthesse a dúvadaknak számító állatokat. Olyankor a kutyákat is elönti a vadászláz, mint a gazdát. Nehéz őket visszatartani, ha megérzik a kotorékban a rókát. Elengedem a kutyát, s egy kicsit kergetőzik a rókával a kotorékban. Előbb–utóbb a róka feladja a kergetőzést, kiugrik a fészkéből, s akkor egy jól irányzott lövéssel megpróbáljuk terítékre hozni, bár ez – nem tagadom – nem mindig sikerül. Igyekszünk a kotorékon kívül meglőni a rókát, nehogy a kutyát sebesítsük meg. A két kutyám nekem társam a vadászaton, nem pedig az eszközeim, barátként tekintek rájuk.

Utánozzák a nyúl sírását

Mikor lesz a következő rókavadászat?

– Most a koslatás időszakát várjuk, ami mindig december elejétől, közepétől kezdődik az időjárás függvényében – válaszolta Cservenyák Gábor. – Úgy két–három hónapig lehet ezt a vadászati módot űzni, amíg a róka a kotorékban tartózkodik. Napjainkban újra egyre elterjedtebb a ragadozók úgynevezett vadhívó síppal történő vadászata, melynek során a zsákmányállatok – nyúl, egér, menyét – „sírását” próbálja utánozni a vadász. Jó fülre, gyakorlatra és kitartásra van szüksége a vadásznak ennél a vadászati módnál is, ha eredményes szeretne lenni.

MMLVásárosnamény.
SZON.HU


hirdetés