Elképesztő drónvideó: Vágtató szarvasok zárták el az autók útját

Elképesztő drónvideó: Vágtató szarvasok zárták el az autók útját
© Forrás: Takács Ferenc
Mohács, Vásárosnamény – Döbbenetes, látványos, félelmetes, hihetetlen. Hirtelen ezek a szavak jutottak mindazok eszébe, akik látták a napokban az internetre feltett videót a Baranya megyei szarvascsorda vonulásáról: a kisfilmen csaknem két percen keresztül folyamatosan vonulnak át fényes nappal a Sátorhely és Mohács közötti közúton az újabb és újabb szarvasok, a rudlinak sokáig a végét sem látni.

Megijedhettek a dróntól

Felkerült továbbá az internetre a száguldó csordáról egy légi felvétel is, amelyet valószínűleg drónnal készítettek. Szabó Józsefet, a vásárosnaményi Beregi Tisza Vadásztársaság elnökét kérdeztük meg arról, mi lehetett e nem mindennapi látvány háttere.

– Mivel a szarvasok este vonulnak és kisebb csapatokban, valami megzavarhatta az állatokat. Ezt támasztja alá az is, hogy sokan vannak s egy irányba száguldanak. Normális esetben a vad nem mozog nappal, valamilyen emberi tényező megzavarhatta az állatokat. Talán a drón zúgó-búgó hangja riasztotta meg a vadakat. Egy ilyen száguldó csorda könnyen baleset forrása lehet, de szerencsére nem történt közúti tragédia.

– Egyébként augusztusban én is láthattam, milyen riadalmat okoz a vadak körében a felettük megjelenő drón. A vadásztársaság egyik tagja vett egy ilyen készüléket, s kipróbáltuk a határban, hogy milyen jó lesz ezzel megfigyelni szeptemberben a bőgő gímszarvasbikákat. Három tarvadat vettünk észre, feléjük irányította a drónt. A tehén, az üsző és a borjú a drón hangjára felálltak, futásnak eredtek, a drónnal pedig követtük a futó állatokat egy darabig. E tapasztalatok birtokában végül nem használtuk a bikák megfigyelésére.

MMLVásárosnamény.
SZON.HU


hirdetés