Elődeink küzdelme nem volt hiábavaló

Elődeink küzdelme nem volt hiábavaló
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – – Március 15-e fontos az országnak, fontos a városnak, és fontos a fiataloknak, hiszen a szabadságszeretetet e nemzeti ünnepünkön keresztül lehet átörökíteni a következő generációk számára – ezzel kezdte ünnepi beszédét péntek délelőtt a Kossuth téren Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc, aki felelevenítette a 171 évvel ezelőtti eseményeket.

– Palermo, Nápoly, Párizs és Bécs után Pesten is utcára vonultak a rabláncuktól megszabadulni vágyó tömegek, a 12 pont és a Nemzeti dal üzenetét pedig társadalmi rangtól és felekezettől függetlenül mindenki a magáénak érezte. A nemzetőrség felállítása, majd az áprilisi törvények szentesítése után megalakult az első felelős magyar kormány, azokban a hetekben, hónapokban együtt dobbant a nemzet szíve. Ahogy Széchenyi István írta: „…miután minden pártviszály megszünt, s magyar őszintén szorítja a magyarnak kezét…”.

Önbecsülésében megerősödött

– A magyar történelem e dicsőséges időszakához bátor nyíregyháziak is hozzájárultak, tisztelet és elismerés illeti mások mellett a Kralovánszkyakat, a Benczúrokat, Kmety Györgyöt vagy Irányi Dánielt, akiknek emlékét méltó módon őrzi a város. A forradalom vívmányait 1849 nyarára maga alá temette a katonai túlerő, és bár a szabadságharc elbukott, elődeink küzdelme mégsem volt hiábavaló. A nemzet önbecsülésében megerősödött, de további 140 évet kellett várni a valódi szabadságra. Ha ma feltennénk a kérdést, hogy mit kíván a magyar nemzet, mit felelnénk? Azt, hogy az ország stabil erkölcsi alapokon nyugodva, identitását, szabadságát megőrizve fejlődhessen tovább, és építse a jövőt – mondta dr. Kovács Ferenc, aki arról is beszélt, honnan hová jutott Nyíregyháza az elmúlt kilenc évben. – Amikor polgármester lettem, a korábbi, átgondolatlan fejlesztések következményeként a város a csőd szélén állt, de az itt élők közös akaratának és munkájának köszönhetően sikerült úrrá lenni a problémákon. Nyíregyháza talpra állt és megerősödött, az azóta is tapasztalható összefogásra pedig minden helyzetben támaszkodhatunk – tette hozzá a megyeszékhely polgármestere.

Az ünnepi beszéd után a Zrínyi Ilona Gimnázium diákjai mutatták be Tűz, te gyönyörű… című műsorukat.

– KM –Vásárosnamény.
SZON.HU


hirdetés