Film és könyv a Gulag borzalmairól

Vásárosnamény – Elrabolt évek nyomában címmel dokumentumfilm- és könyvbemutatót tartottak a napokban Vásárosnamény-Gergelyiugornyán.

A film és az azonos című kötet három megyei Gulág-túlélőről szól, akiket 1944 novemberében kényszermunkára, málenkij robotra hurcoltak el szovjet lágerekbe – ketten családjuk körében jelen voltak a bemutatón is.
Siket Tibor elmondta: nagyon fontosnak tartotta, hogy a helyi túlélők történetét feldolgozzák.

– Az utolsó pillanatokban vagyunk, hiszen még közöttünk élnek a túlélők, akik el tudják mondani, mi történt velük – fogalmazott a projektek ötletgazdája és a film nar­rátora. A kötet előszavát dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő írta, aki arra kérte a jelenlévőket, hogy az ebből az időszakból az otthonaikban fellelhető tárgyi emlékeket vagy dokumentumokat juttassák el a megyei levéltárba, mivel sok kutatást igényel még a téma.

Fontos a fiatalok véleménye is

– A pályázat beadását követően, annak eredményét nem ismerve összeállt a stáb, és megkezdődött a munka, hiszen a túlélők életkora miatt nagyon fontos volt, hogy velük minél hamarabb elkészüljenek a beszélgetések. A filmmel párhuzamosan íródott a könyv – árulta el Czank Szilvia szerző, producer.

Pilló Ákos rendező, vágó és operatőr kiemelte: fontosnak tartották, hogy a dokumentumfilmet más felfogásban készítsék el, mint ahogy azt eddig mások tették. Hangsúlyos szerepet kaptak a fiatal megszólalók is, akik arról beszéltek, hogy mennyit is tudnak ma a málenkij robotról.

KMVásárosnamény.
SZON.HU


hirdetés