Lássuk, miből élünk az idén! Minden forintnak megvan a helye a megyében

A nyírpazonyi büdzsé a rendezvények kiadásait is magában foglalja. A kép augusztus 20-án készült
A nyírpazonyi büdzsé a rendezvények kiadásait is magában foglalja. A kép augusztus 20-án készült - © Fotó: Sipeki Péter
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Önkormányzataink igyekeztek erre az évre is stabil költségvetést tervezni.

A múlt csütörtökön Nyírpazony képviselő-testülete is döntött az idei esztendő büdzséjéről, amit 335 millió forintos főösszeggel el is fogadtak, tudtuk meg Dubay László polgármestertől. – Örömteli, hogy az idei költségvetésünk pluszos lett, mivel a bevételeink némileg meghaladják a tervezett kiadásainkat. A 2018-as pénzmaradványunkat számolgatva kiderült, hogy 15–18 millió forint közötti szabad felhasználású kerettel gazdálkodhatunk. Ebből képezzük majd a pályázataink önerejét, egy másik részét pedig az önkormányzati beruházásokra fordítjuk. Folytatjuk a megkezdett járdaépítéseket, folyamatosan karbantartjuk a csapadékvíz-elvezető rendszerünket és növeljük a parkolóink számát. Körülbelül 5 millió forint önerőt már bevállaltunk, szeretnénk a ravatalozónk előterét felújítani. A kötött felhasználású pénzekről pedig csak annyit, hogy jórészt személyi költségekre és szociális kiadásokra fordítjuk. A hagyományos ünnepi megemlékezéseinkről sem feledkezünk meg: szerencsére van egy komoly támogatója a településnek, aki több millióval segíti a legnagyobb eseményünk, az augusztus 20-ai megemlékezés színvonalas megrendezését, kiegészítve az önkormányzat erre elkülönített másfél millióját. „Ugrásra” készen várjuk a Magyar Falu Program pályázati kiírásait is, mivel érinteni fogják a belterületi utak, járdák és az intézmények felújítását – nyilatkozta a településvezető.

Sehol nincs fennakadás

A számadatainkat tekintve olyan esztendő elé nézünk, amely takarékos gazdálkodás mellett stabil működést ígér – ezt már Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere nyilatkozta lapunknak. – Gyakran elmondom, hogy ahol az autópálya véget ér, ott kezdődik Vásárosnamény. Nos, ennek a gazdasági élénkítő erejét most kezdjük érezni, mivel a városnak – amely 2019-ben 1 616 585 ezer forintnyi bevételi főösszegből gazdálkodhat – az egy főre eső adóereje a 2017-es 21 430 forintról mostanra elérte a 27 310 forintot. Még ha a normatívánk emiatt csökken is egy picit, az örvendetes növekedés nagyban hozzájárul a stabil gazdálkodáshoz. Örömmel mondhatom, hogy az intézményrendszerünk működtetése biztonságos, a gazdálkodásukhoz hozzá tudunk tenni önkormányzati támogatást. Mindemellett szépen futnak a pályázataink, a TOP-os és EFOP-os pályázatok biztonságos lezárására készülünk a jövőben. A szociális szférában a Humán Szolgáltató Központunkon, illetve a Beregi Többcélú Kistérségi Társulásunkon keresztül látjuk el a legtöbb kiemelt feladatunkat, ezen a területen se látok fennakadást. Általános tartalékkal is tudtunk tervezni, mint ahogy céltartalékunk is lesz. Hiánytervezésre amúgy sincs lehetőségünk, illetve a működési célú hiányunkat a tavalyi pénzmaradványunk fedezi. Ami pedig a köztisztviselői béreket illeti, mi nem bért emeltünk, hanem 55 200 forintra növeltük a köztisztviselői illetményalapot. Ez a tendencia már tavaly, illetve azelőtt elkezdődött, és mára mindenki egy kicsit magasabb összeget láthat a bérpapírján. Szeretnénk legalább olyan évet zárni, mint az előző volt, és stabil költségvetéssel nézünk az előttünk álló esztendő elé – nyomatékosította Filep Sándor.

Az első olvasat után

Több önkormányzatnál egyelőre azzal fogadtak, hogy mivel március 15-e a költségvetések elfogadtatási határideje, még csak az első olvasatnál tartanak. Ugyanerről tájékoztatott Pócsikné Vakula Ágnes, Zsurk polgármestere, hozzátéve, hogy majd a Záhonnyal és Győröcskével közös testületi ülésen tesznek pontot a tervezet végére. – Egyébként jól állunk, nem vagyunk mínuszosak, és remélhetően már semmi nem fog változtatni a jelenlegi végszámokon. Az állami normatívánk közel 31 millió, a 95 százalékos adóerő-képességünkkel további 12 millió forintnyi adóbevételre tettünk szert, és a közel 10 milliós működési célú támogatás mellé sikerült 67 milliót pályáznunk. Ennyire nem is számítottunk, de mindent megnyertünk, magas intenzitással. A pénzből mezőgazdasági út épül, belterületi utak újulnak meg, illetve óvodakonyhai eszközfejlesztést is tervezünk. Bírtuk önerővel, spóroltunk, és jut bérre, segélyre, járulékokra, dologi kiadásokra és beruházásokra is – adta tudtul a polgármester.

MJVásárosnamény.
SZON.HU


hirdetés