Lecsaptak a PET Kalózok

Bálákat készítettek az összegyűjtött palackokból a lelkes önkéntesek a Szipa-telepen
Bálákat készítettek az összegyűjtött palackokból a lelkes önkéntesek a Szipa-telepen - © Fotó: Bodnár Zsolt
Vásárosnamény, Tiszaszalka – Hihetetlen, hogy a Tisza évről évre mennyi műanyag palackot sodor magával, hogy aztán az árterületeken megszabaduljon tőlük. Szerencsére mindig akadnak önkéntesek, akik újra és újra felveszik a harcot a folyóval és a nemtörődöm szemetelőkkel, s gyűjtik fáradhatatlanul a palackokat.

Szombaton nagy volt a nyüzsgés a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vásárosnaményi Szipa-telepén, ami Vásárosnamény és Tiszaszalka között helyezkedik el. A telepet most a PET Kalózok szállták meg. Ők arról híresek, hogy nyáron a folyón és az árterületen talált palackokból készítenek hajót vagy tutajt maguknak, s úgy hajóznak le a Tiszán, csakhogy télen, illetve a naptári tavasz első napjaiban sem tudnak otthon tétlenül ülni, amikor a környezet veszélyben van.

Szétválogatják a hulladékot

– A tavalyi ártéri erdőtakarítást ismételjük most meg március 1. és 3. között a vízügyi igazgatósággal közösen. Amit tavaly elkezdtünk, tulajdonképpen azt most teljes egészében be tudjuk fejezni. Egy teljes folyamkilométernyi szakaszt tudunk megtisztítani, amely nagyon szennyezett PET-palackokkal és egyéb hulladékokkal. Az összegyűjtött szemetet a Szipa-telepen átválogatjuk, különpakoljuk a műanyagot, az üveget és a fémhulladékot. A PET-palackokat bálázzuk is, azok később hasznosításra kerülnek. Sajnos, csak a hulladék fele hasznosítható, a másik része hulladéklerakóba kerül, ezért fontos gondosan szétválogatni ezeket. Feliratozzuk, hogy melyik köbméteres csomag mit tartalmaz, s a közszolgáltató, a térségi hulladékszállító cég hétfőn elszállítja – tájékoztatta szerkesztőségünket Hankó Gergely projektmenedzser, aki civilben a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének az ügyvezetője.

– Ez az országban a legnagyobb környezetvédelmi szervezet, van vagy 230 tagszervezetünk, amelyek a kármentesítéstől a laboráláson át a víztisztításig, a levegő minőségének ellenőrzéséig, a szennyvíztisztításig, a hulladékgazdálkodásig mindennel foglalkoznak, vagyis minden környezeti elemet lefedünk. Most is több cég támogat bennünket, az egyik például ingyen a rendelkezésünkre bocsátotta a bálázógépeket, s így nagyon hatékony a munkánk. Most ötven önkéntes van, a csapat egyik fele gyűjti a hulladékot, a másik fele válogatja itt a telepen. Augusztus 4. és 12. között lesz az idei PET Kupa, már telített a létszám, közel harminc hajó jelentkezett be, de biztonsági okokból húsz fog tudni elindulni. Az útvonalat a napokban fogjuk kijelölni.

BZSVásárosnamény.
SZON.HU


hirdetés