Mozgalmas három év vár megyénk vadászaira is

A vásárosnaményi vadászati kiállítást kibővítik 2021-re
A vásárosnaményi vadászati kiállítást kibővítik 2021-re - © Archív fotó: Sipeki Péter
Vásárosnamény – A vadászati világkiállítás egyik kiemelt vidéki helyszíne Vásárosnaményban lesz.

Három év múlva, 2021-ben Magyarország rendezi meg a vadászati világkiállítást. A budapesti központi színhely mellett vidéki helyszínek is reflektorfénybe kerülnek, hogy minél sokszínűbb legyen a programkínálat. Az egyik ilyen kiemelt vidéki színhely Vásárosnamény lesz, hiszen a városban egy jelentős vadászati kiállítás található.

A világkiállítás bizottsága megnézte a vásárosnaményi helyszínt, s alkalmasnak találta programok megrendezésére.” Kiss B. Zoltán

Két alelnököt választottak

A térségben élő vadászok nagy megtiszteltetésnek veszik, hogy Vásárosnamény is rivaldafénybe kerül, s a nagy kihívásnak szeretnének is jól megfelelni. Már most megkezdődött a felkészülés a vadászati kiállításra, a Felső-Tisza Vidéki Vadgazdák Szövetségének napokban megtartott elnökségi és választmányi ülésén is fontos témaként szerepelt a rendezvény.

Az elmúlt évi értékelés és pénzügyi beszámoló elfogadása után személyi kérdésben is döntöttek a résztvevők. A világkiállítási program felépítéséhez és a felkészüléshez sok ember összehangolt munkája szükséges, ezért a feladatok megosztása érdekében a szövetség elnöke, Kiss B. Zoltán mellé két alelnököt is megszavazott a választmány. Az egyik alelnök Bíró Imre, a baktalórántházi Erdészeti Vadásztársaság elnöke, míg a másik alelnök Szurovcsák András, a Nyírségi Gazdák Vadásztársaság elnöke lett.

Az idén is lesz trófeamustra

A résztvevők megvitatták, illetve meghatározták a hosszútávú tervet is.

– Az afrikai sertéspestis miatt lecsökkent a megye vaddisznóállománya, ezért fontos feladatunk az apróvadállomány fejlesztése. Ez többféle módon lehetséges. Az egyik lehetőség a természetes állomány növelése aktív dúvadgyérítéssel, a másik az élőhely fejlesztése, s megoldás lehet a mesterségesen nevelt fácánok számának növelése is – mondta el lapunk érdeklődésére Kiss B. Zoltán, a Felső-Tisza Vidéki Vadgazdák Szövetsége elnöke. – Mindezekkel kapcsolatban a szövetség a vadászmestereknek és a hivatásos vadászoknak elméleti és gyakorlati képzést szervez neves szakemberek közreműködésével, a mesterséges fácánnevelést pedig a Vásárosnaményban és a Napkoron működtetett mesterséges fácánnevelő telepeken keresztül mutatjuk be. Az ősszel ismét szeretnénk megrendezni a gím- és dámszarvasbikák trófeáinak mustráját.

– MML –


Bemutathatják értékeiket

– A terveink között szerepel, hogy a naményi vadászati kiállítás anyagát a háromszorosára bővítsük. Egy teremben fog helyet kapni Kárpát-medence élővilága és vadállománya. Itt nem igazán a vadászatról szeretnénk szólni, hanem magát az élővilágot és a benne élő vadászható és nem vadászható vadfajokat szeretnénk bemutatni. Egy 600 négyzetméteres teremben pedig lehetőséget biztosítunk a megye vadásztársadalmának a bemutatkozására, pontosabban a megyei és a határon túli vadásztársaságok bemutatkozására. A minél sikeresebb rendezés érdekében szélesebb körű összefogás kell, ezért kibővítjük a kárpátaljai vadászokkal már megkötött együttműködést a felvidéki, a partiumi és az erdélyi vadásztársaságokkal – tette hozzá befejezésül Kiss B. Zoltán.Vásárosnamény.
SZON.HU


hirdetés