Visszatekintő – Beregi faipar: volt, van, lesz

A vásárosnaményi üzemben OSB-lapokat gyártanak
A vásárosnaményi üzemben OSB-lapokat gyártanak - © Fotó: KM
Vásárosnamény – Öt év „magány” után júniusban újra felpezsdült az élet az Interspan Faipari Kft. faipari üzemében.

A gyárat 2011 januárjában zárták be, de az Interspan Kft. tulajdonosa, a svájci Swiss Krono Group tavaly bejelentette: mintegy 30 milliárd forintos fejlesztéssel újraindítja a termelést – ez meg is történt a 2016-os év hatodik hónapjában.

Oriented standard board

– A munkát az építő- és csomagolóiparban egyaránt felhasználható, fából készült OSB-lapok (oriented strand board) gyártásával kezdtük el. Ehhez új gyártósort is telepítettünk, mindezzel száz új munkahelyet teremtettünk – összegezte a legfontosabb információkat akkoriban Seregi Barnabás ügyvezető igazgató. A vásárosnaményi gyár fokozatosan, 2016 őszére éri el a teljes termelői kapacitását, amikor is évi 300 ezer köbméter OSB-lapot tudnak majd szállítani szerte Európába. Zömmel külföldi értékesítést terveznek tehát, a gyártáshoz pedig évente félmillió köbméter, frissen kitermelt fa alapanyagra lesz szükség. Ezt Magyarország mellett Romániából, Szlovákiából és Ukrajnából szerzik be. Az eltelt bő négy évtized sok változást hozott, de a mostani fejlemény mindenképpen mérföldkőnek tekinthető. A gyár operatív üzemeltetése a menedzsment régi-új tagjaira vár: Kázmér Szilárd viszi a műszaki és termelési vonalat, s a többi terület, benne a kereskedelemmel Seregi Barnabásra vár. – A régi gépsorokat leszereltük, s ezek helyett vadonatúj gépek érkeztek, valamennyi a legkorszerűbb technológiát képviseli. Az Interspan történetében olyan fordulóponthoz érkeztünk, amikor nem máshonnan áthozott, korábban már valahol használt gépek adják a termelés alapját, hanem újak, a legmodernebbek, külön ennek a gyárnak megrendelve és megtervezve – erősítette meg a valóban új korszak nyitását Kázmér Szilárd.

A gyár újraindításánál részben építhettek a régi dolgozókra, akik közül sokan kaptak újra lehetőséget, de a jóval modernebb technológia miatt szükséges volt a munkaerő frissítésére is.

KM


Komoly áttételes hatás

– Miként korábban, most is számítunk Vásárosnaményból és térségéből a vállalkozókra, akik már részt vettek a beruházás kivitelezési munkálataiban, ezt követően pedig a működtetésnél és üzemeltetésnél lehetnek partnereink. Komoly áttételes hatásról beszélhetünk: a mintegy száz ember foglalkoztatásán túl fuvarozók, karbantartók, beszállítók juthatnak megrendeléshez – ajánlja mindenki figyelmébe a lehetőségeket Seregi Barnabás.
Vásárosnamény.
SZON.HU


hirdetés