Járvány

2020.05.15. 18:58

Századvég: Soros hazai támogatóinak nem sikerült elhallgattatnia ifjabb Lomnici Zoltánt

Soros György hazai támogatóinak nem sikerült elhallgattatnia ifjabb Lomnici Zoltánt – közölte pénteken a Századvég Alapítvány annak kapcsán, hogy a rendőrség megállapította: az alapítvány jogi szakértője nem követett el bűncselekményt, amikor korábbi nyilatkozatában rámutatott, hogy a forint gyengülésének hátterében külső spekulatív beavatkozás állhat.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben az ügy előzményeit is felidézve azt írták: Vadai Ágnes, „a radikális baloldali Demokratikus Koalíció politikusa” a legfőbb ügyésznél feljelentette ifjabb Lomnici Zoltánt, aki április 8-i nyilatkozatában rámutatott, hogy a forint gyengülésének hátterében külső spekulatív beavatkozás állhat.

Utalt a tényre is, hogy Magyarország egyik legbefolyásosabb ellenfele, Soros György már több ízben megkísérelt bedönteni egyes nemzeti fizetőeszközöket – közölték.

Mint hozzátették, a vizsgálat megállapította, hogy ifjabb Lomnici Zoltán nem követett el bűncselekményt, „mivel egy folyamat hátterének megvilágításával az érdeklődők tájékozódását segítette, és az semmilyen módon nem akadályozta a járvány ellen tett erőfeszítéseket”.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság határozata tehát kimondta, hogy a szakértő csupán a szólásszabadság alaptörvényben biztosított jogával élt – rögzítette a Századvég.

Kitértek arra is, hogy a feljelentésben megjelölt bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Vadai Ágnesre utalva úgy folytatták, hogy a jogi végzettségű képviselőnek tudnia kellett, hogy milyen következményekkel járhat, ha minden alapot nélkülözően bűncselekménnyel vádol meg egy szakértőt.

A Századvég precedens nélkülinek nevezte az ügyet, mivel a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy politikai szereplő elemzőkkel, elemzői véleményekkel szemben kezdeményezzen büntetőeljárást.

A Századvég szerint a DK „paradox módon” a nyilvánosságban a szólásszabadság védelmezőjeként mutatja be magát.

„Felfogásuk szerint a szólásszabadság csak azokat illeti meg, akik a baloldali eszmekör védelmében a kormányt kritizálják” – értékelt az alapítvány.

Megjegyezték, hogy szerintük a szabad véleménynyilvánítás joga nem terjed ki azokra, akik – mint fogalmaztak – „az általuk példaképnek tekintett Soros György tőzsde spekuláns üzleti tevékenységét, vagy politikai szerepvállalását elemzik”.

A Századvég értékelése szerint „a szólásszabadság tehát a párt álláspontja szerint egy egyirányú utca, amin kizárólag a világforradalom felé lehet haladni”.

„Vadai Ágnesnek és baloldali politikustársainak legfőbb segítsége ebben a küzdelemben a Soros György által pénzelt honi online ellenzéki sajtó és annak ”élharcosa„ a 444.hu nevű blog” – olvasható a Századvég közleményében.

Összegzésként azt írták, hogy a Századvég „reméli, hogy az ügy tanulságai visszaterelik a nyilvánosság baloldali szereplőit is a radikalizmus antidemokratikus közegéből a józan politikai érvek és viták világába”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában