Mikroműanyag, maxi érdeklődés

2020.05.22. 14:00

Parányi plasztikkal pályáztak

A nyíregyházi középiskolás lányok a mikroműanyagokkal pályáztak, és a fináléba jutottak.

Bejutott a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj országos döntőjébe Barnóth Lili és Zsigó Zsálya Borbála, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium 10. b osztályos tanulója. Az online fináléban kell beszélniük a pályamunkájukról, melyben a Tiszából és a Bodrogból vett minták alapján vizsgálták meg a mikroműanyagok természetes vizekre gyakorolt hatását. A maximális érdeklődésüknek köszönhetően öt vetélytársuk van már csak. A nyertes képviseli hazánkat a stockholmi víz világhéten rendezendő döntőn, a költségeket a szervezők állják.

Molekuláris szinten másként néz ki minden – ez vegytiszta igazság. Mint ahogy az is: a mikroműanyagok egyre nagyobb számban vannak jelen a természetben. Ez élénken foglalkoztatja Barnóth Lilit és Zsigó Zsálya Borbálát, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium 10. b osztályos tanulóit, akik bejutottak a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj országos döntőjébe. Mi ez a verseny? Honnan a pályamunka ötlete? Ki áll a háttérben? Itt az idő, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba!

Hiánypótló projekt

– Édesapám, Zsigó Zsolt, a bátyámmal, Miklóssal jól ismerte már ezt a pályázatot, bennünket pedig az osztálytársammal már régóta érdekelt a környezetvédelem. Utánanéztünk a külföldi szakirodalomban, hogy miket írnak a mikroműanyagokról, mert érdekelt a témakör – adott válaszokat a miértekre Zsigó Zsálya Borbála. – Pályázatunkban a Tiszából és a Bodrogból vett minták alapján vizsgáltuk meg a parányi plasztikok természetes vizekre gyakorolt hatását. Ez egy olyan projekt, ami hiánypótló, és szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mekkora védelemre szorul a környezetünk.

– Magyarországon nem sokan foglalkoztak azzal, ami a mi projektünk lett, pedig ez egy valóságos probléma. Ezért is izgalmas a terület. Nagyon sok angol nyelvű cikket böngésztünk át, amíg elkészítettük a pályázati anyagunkat. Örömmel értesültünk róla, hogy bejutottunk a pénteki online fináléba. Ötperces előadásban kell bemutatnunk a munkánkat angolul, a zsűri pedig tíz percig tehet fel kérdéseket. Hat pár jutott a döntőbe, amit nagyon várunk – tette hozzá Barnóth Lili.

Aki győz, svéd utat nyer

Magyarország hét éve csatlakozott a vetélkedőhöz. A hazai versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi számos partnerszervezet segítségével és támogatásával, védnöke Áder János köztársasági elnök. A nyertes képviseli hazánkat a stockholmi víz világhéten rendezendő nemzetközi döntőn, a költségeit a versenyszervezők fedezik. A pénteki online döntőben Barnóth Lili és Zsigó Zsálya Borbála nem veszíthet, hiszen már a fináléba jutással is szép eredményt értek el. Minden egyéb hab a tortán. A zsűri tagjait meg kell győzniük arról: Miért tartják fontosnak a témaválasztásukat? Mennyiben járul hozzá a munkájuk a környezet vagy az életminőség javulásához? Elegendő-e az információ mennyisége a következtetések levonására? Javasol-e innovatív megoldást egy megoldatlan problémára?

– A digitális oktatás közben jó érzés volt látni az iskolánk közösségi oldalán, hogy virtuálisan szurkolnak nekünk. Igyekszünk öregbíteni a Zrínyi-gimnázium hírnevét – jegyezte meg végezetül Barnóth Lili.

A hazai zsűri tagjai

Elnök: Szöllősi-Nagy András professzor, Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Tagok: Baranya Sándor docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem; Bérczi-Siket Anna szakreferens, KEH Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóság; Clement Adrienn docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem; Major Veronika igazgató, VTK Innosystem Kft.; Marschall Marcell szenior projekmenedzser, SUEZ Water Technologies & Solutions; Nagy Edit főtitkár, Magyar Víziközmű Szövetség; Rasztovits Zsolt Edgár üzletfejlesztési igazgató, Xylem Water Solutions Kelet-Európa és Eurázsia Vízkezelési Üzletág; Szűcs Péter dékán, Miskolci Egyetem; Thalmei­nerova Danka tanácsadó.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában