Vébé éremre hajt Dominika,a bunyóra termett amazon

Dominika éremmel szeretne hazatérni a világbajnokságról
Dominika éremmel szeretne hazatérni a világbajnokságról
Nyíregyháza – A Nyíregyházi Box Club versenyzője is indul a budapesti ifjúsági világbajnokságon.


Úszás után bunyó a Duna Arénában. Hétfőn kezdődik az elmúlt évek legjelentősebb hazai ökölvívó eseménye, az AIBA férfi és női ifjúsági világbajnoksága, amelyen 82 ország 447 versenyzője vesz részt. A mérkőzésnek a speciális módon a boksz céljaira részben átalakított Duna Aréna ad majd otthont. A magyar válogatottban kilenc-kilenc leány és fiú kapott helyet. A gyengébbik nem legkisebb súlycsoportjában (48 kg) Vitál Dominika lép majd szorítóba, aki a tavaly alakult Nyíregyházi Box Club kiválósága.

Több sportágat is kipróbált

– A nyíregyházi Aranyban több sportágat is kipróbáltam, röpiztem, fociztam, futottam – kezdte amolyan bemutatkozásként Dominika, aki már a Wesselényi diákja. – Aztán a fiú osztálytársaim közül néhányan bunyózni jártak, sokat meséltek az edzésekről és kedvet kaptam rá. Tavalyelőtt lementem egy edzésre és ott ragadtam. Nagyon megtetszett. Anyukámék eleinte ódzkodtak ettől, de aztán mikor jöttek az eredmények, látták az elszántságomat, akkor megbékéltek vele.

Az eredmények jöttek, innen egy bronz, onnan egy ezüst, a diákolimpián és a junior országos bajnokságon harmadik hely. Egyre inkább megismerték a ring világában az elszánt nyírszőlősi amazont. Olyannyira, hogy júniusban Kovács Mária, a női válogatott kapitánya meghívta a belgrádi Aranykesztyű tornára.

Remekelt az Aranykesztyűn

– A szerbiai tornán előbb egy kazah lánnyal bokszoltam, akit megvertem. Utána egy skót versenyző következett, szoros meccs volt, úgy éreztem, jobb voltam, de a bírók ellenfelemet látták jobbnak egy ponttal. A teljesítményemmel elégedett lehetett a kapitány, mert neveztek a budapesti ifjúsági világbajnokságra – így Dominika, aki szeptemberben lesz tizenhét esztendős.

– Mivel lennék elégedett a világbajnokságon? Egy szép arany­éremmel, na jó, egy bronzzal – tért rá a közelgő nagy versenyre a bunyós leányzó. – A súlycsoportom nehéz, de elég jól ismerem a riválisokat. A napokban például szparingoztam azzal az indiai lánnyal, aki a világbajnoki cím védője. Úgy gondolom, hogyha kiadok majd magamból mindent, akkor a helyezésektől függetlenül nem lehetek majd elégedetlen – vélekedett Dominika.

Történt mindez Győrben, hiszen a magyar válogatott tagjai és még jó néhány nemzet képviselői itt edzőtáboroznak. A mieink szombaton teszik át a főhadiszállásukat a fővárosba.

Kanyarodjunk vissza Nyíregyházára, a Tiszavasvári úti NYVSC-létesítménybe, hiszen itt szokott tréningezni Dominika. Edzője az a Molnár Bence, aki egykoron a klub versenyzője volt.

Erény a nagy ütőerő

– Minden edző ilyen tanítványt szeretne, mint Dominika – kezdte Molnár Bence. – Amellett, hogy ügyes, erős, a bunyóra termett, példás alázattal dolgozik. Eddig csak akkor hagyott ki edzést, amikor beteg volt. Mindent zokszó nélkül megcsinál, a meccseken betartja a szorítósarokból érkező utasításokat. Az alacsony súlycsoportban erénynek számító nagy ütőerővel bír. Természetesen a technikában van még csiszolnivaló, de azon vagyunk, hogy minél kevésbé legyen sebezhető. Az Aranykesztyűn nagyon jól bunyózott, a magyar lányok közül csak ő nyert, és bronzéremmel térhetett haza. Nem véletlen, hogy meghívást kapott a világbajnoki válogatottba. Amennyiben ilyen töretlen a fejlődése, sokra viheti. A már említett technikai gyakorlások mellett talán a legfontosabb az, hogy rutint, nemzetközi rutint szerezzen, ezt pedig csak meccsekkel, sok mérkőzéssel lehet megszerezni.

– A súlycsoportjában tizenheten indulnak a világbajnokságon. Bízom benne, hogy meghálálja a kapitány bizalmát, és ki tudja majd hozni magából azt, amit tud, és akkor akár éremmel térhet haza a világbajnokságról – így Molnár Bence.

Szerdán kezd

A hétfő esti a sorsoláson kiderült, hogy Dominika egy kazah lánnyal kerül szembe. Nem azzal, akit a szerbiai tornán legyőzött. A mérkőzésük szerdán lesz, a győztes a nyolc közé jutásért minden bizonnyal a súlycsoport esélyese, egy olasz lány ellen léphet szorítóba.

ML
hirdetés