Védekezni kötelező!

Illusztráció
Illusztráció
Nem hivatkozhatunk a tudatlanságra. Két évtizeddel ezelőtt ugyanis már hallottunk az AIDS-ről, ám úgy tűnik, az aggódás akkoriban nagyobb volt, mint napjainkban. Pedig, ha nem is beszélünk róla, az alattomos kór akkor is szedi áldozatait.

A betegség ma még nem gyógyítható, a vírus ugyanis rendkívül gyorsan reagál a gyógyszerekre, és mindig képes a megújulásra. Ezért a mai szabados világunkban, amikor a fiatalok egyre korábban kezdik a szexuális életet, nem lehet elégszer beszélni a védekezés fontosságáról. Az AIDS ugyanis egy főként nemi úton terjedő vírusbetegség végső stádiuma, amit a HIV vírus okoz. A helyzet súlyos, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint tavaly mintegy 40 millió volt a még élő fertőzöttek száma és 2005-ben 6 millió körüli új fertőzést regisztráltak.

Dr. Balázsy Judit háziorvos elmondta, hogy praxisában még nem találkozott sem HIV-fertőzött, sem AIDS-beteg emberrel. Munkája során kollégáival igyekeznek felhívni a figyelmet a védekezés fontosságára, noha vannak, akik kifejezetten magánügyüknek tartják a fogamzásgátlást. Nem szívesen fogadnak el, s kérnek segítséget a témával kapcsolatban. A doktornő úgy vélekedik, a legfontosabb, hogy a fiataloknak felvilágosító előadásokat tartsanak.


Ténybox
A megyei lakcímmel rendelkezők közül
12 HIV pozitív beteget tartanak nyilván, közülük ketten laknak jelenleg
is a megyében.
AIDS szűrést az ANTSZ megyei intézezében és a Bőr- és Nemibeteg Gondozóban
végeznek.

– Támogatom azokat a kezdeményezéseket, amelyekkel nemrégiben sikert arattunk a Tüzér utcán. Az ÁNTSZ-szel közösen tartott rendezvényünkön szerencsére sokan kíváncsiak voltak az előadásokra, s a szűrövizsgálatokon is szép számmal részt vettek a jelenlévők – mondta Balázsy doktornő.

Dr. Együd Katalin, a Bőr és Nemibeteg Gondozó főorvosa elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy a betegség megelőzésének legjobb módja a biztonságos szex. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az óvszer használatával, monogám párkapcsolattal elkerülhető nem csak az AIDS, de a HIV fertőzés és más nemi betegségek is.

A szakember elmondta, hogy a HIV fertőzés nem azonos az AIDS betegséggel. Ez utóbbinál már számtalan kísérő tünet is van jelen, melyet nem az említett vírus okoz, hanem a legyengült immunrendszer megbetegedése. Dr. Együd Katalin azt is hagsúlyozta, hogy tévhit, hogy elsősorban a homoszexuálisok veszélyeztetettek. Sokkal gyakoribb a fertőzés a biszexuálisok körében, de itt is csak akkor, ha nem védekeznek a párkapcsolatban.

A szakember szerint a fiatalok felvilágosítása nagyon fontos lenne, hiszen korán kezdik a nemi életet és sajnos több partnert is váltanak. Közülük csak kevesen tudják, hogy az orális szex sem veszélytelen, sőt kifejezetten a fertőzések melegágya, ahogyan az az anális közösülés is.

– Sipos Marianna, Pók Viktória –
hirdetés