Védjük a környezetünket, cserébe ő is megóv minket

Védjük a környezetünket, cserébe ő is megóv minket
A víz az élet feltétele. Víz nélkül nem nőnének növények, a hatalmas fák nem bocsátanák ki az élethez szükséges oxigént. Az élővilágnak és a vízi világnak is nélkülözhetetlen az oxigén megléte.

Az emberi szervezet 70%-a víz, amelyet pótolni kell, másképpen kiszáradunk és elpusztulunk, és oxigén nélkül se tudnánk élni. A nagymértékű emberi tevékenységből fakadó erdőirtások következtében a fák száma csökkent, így az oxigéntermelés is visszaszorult. A gyárak vízszennyezése és a levegőbe kerülő füst, szmog a légzést megnehezíti. A nagymértékű halászat az élővilág rendjének felborítását eredményezte. A kőolajbányászat ma már nem ismer határokat, pedig ez egy nem megújuló energiaforrás. Mit tehetünk mi, emberek azért, hogy a környezet romlását megakadályozzuk?

Mivel nagymértékben az emberi tevékenység felelős a romlásért, így egyértelműen azok visszaszorításával látványos eredményeket érhetnénk el. A bökkenő itt a gyártulajdonosok és egyéb nagyvállalatok tulajdonosának a nemtörődömsége. A levegő szennyeződéséért elsősorban a gyárak, ezután a kipufogógázok füstkibocsátása a hibás. A nitrogén-dioxid tartalom megemelkedése a levegőben napfénnyel érintkezve ózonná és szmoggá válnak, az üvegházhatású gázok pedig az egészségre nagyon veszélyesek. A víz szennyeződéséért a gyárak által kibocsátott hűtővíz felelős egyrészt, azt nevezzük hő szennyezésnek. A tengerekbe, folyókba kerülő olaj az élővilágot veszélyezteti. Ha műtrágya, szennyvíz jut a vizekbe, az eutrofizációhoz vezethet, ami az algák elszaporodását jelenti, ez pedig kiszorítja az élővilágot a vizekből, tömeges halpusztulást okoz. A vízszennyezés és a levegőszennyezés sokszor kéz a kézben jár. A mérgező anyagok levegőbe jutásával az esőfelhőkben összegyűlve esőzés idején nagy területen szennyezi a vizeket, a talajvizet. Az ivóvíz minőségű víz a Föld vízkészletének csupán 10%-át teszi ki, ezért különösen fontos, hogy óvjuk a vizeinket. Rengeteg országban nagyon nehezen jutnak ivóvízhez. Szennyvíztelepeken a szennyvizet tisztítják ivóvíz tisztaságúra, ez egy nagyon jó megoldása a víztisztításnak. Érdemes megjegyezni, hogy a mezőgazdaság is erősen vízhez kötött tevékenység, amelynek vízhiány igencsak kedvezőtlen lenne, nem lehetne termelni, az élelmezés problémásabbá válna. A talaj számos élőlény élőhelye, a növények is a talajból nőnek ki, így ha a talaj mérgeződik meg, akkor nagyon valószínű, hogy a növény magába szívja, így a növényt elfogyasztva az ember szervezetébe is bekerül a méreg. Foszfortartalmú műtrágyák, növényvédő szerek mind-mind rontják a talaj minőségét. Bio gazdaságok is működnek, a céljuk a vegyszermentes mezőgazdaság. A háztartási hulladékok szelektálásának elhanyagolása, a szabadba ürített hulladék a talajt, az emberiséget, mindet érintenek. A legnagyobb pusztítást az emberi tevékenység okozza, ezt bátran kijelenthetjük. Fel kellene ismernünk még időben a tetteink következményét, számos állatfaj halt ki a környezetszennyezés miatt. Nagyon sok környezetvédő egyesület létezik, Szombathelyen szép számban vannak jelen, de még így is túl kevesen vannak ahhoz, hogy megváltoztassák a helyzetet. Éppen ezért, igyekezzünk mi magunk is környezettudatosan élni, szelektíven gyűjteni a hulladékot, a vízzel való takarékosság is nagyon jó szolgálatot tehet későbbi generációknak. Ha fontos nekünk gyermekünk jövője, akkor ebből a szempontból is ügyeljünk rá. Szombathelyen környezetvédelemmel (környezetmérnök) és mezőgazdasággal kapcsolatos álláslehetőségeket a SzombathelyAllas.hu oldalon találhat.

– PR cikk –

Címkék:hirdetés