Védjük a naptól savas köpenyünk

Védjük a naptól savas köpenyünk
Debrecen – A nyári kánikulában előtérbe kerül bőrünk védelme, ám nem mindegy, hogy mindezt tudatosan tesszük vagy csak a reklámok sugallására cselekszünk. Miért is fontos ismernünk bőrünk működését, funkcióit? – kérdezhetetnénk. A válasz egyszerű, azért, hogy tisztában legyünk azzal mennyire befolyásolja testünk egészségét bőrünk sértetlensége és zavartalan működése.

A következőkben “címszavakban” ejtünk szót a legfontosabb tudnivalókról.

A bőrünk kültakaróként védi szervezetünket a környezet káros hatásaitól (mechanikai, kémiai, hő- és biológiai hatások). Öntisztító képessége (fiziológiai hámlás, savas közeg) a szaru- és a fényes rétegének tömöttsége megakadályozza a mikrobák bejutását a szervezetünkbe. Amik, ha mégis bejutnának, hatni kezdenek a bőrben található különleges anyagok, melyek elnyomják a baktériumokat.

A bőr részt vesz a víz-, só-, szénhidrát-, fehérje-, zsíranyagcserében és gázcserében is, elnyeli az oxigént és szén-dioxidot bocsát ki. Fontos funkciója még a szervezetünk túlhevüléstől és kihűléstől való védelme is.
Felépítés szempontjából három rétegből áll: epidermis (hám), derma (a tulajdonképpeni bőr) és a bőr alatti zsírsejtek.
A dermában a véredények, idegsejtek, izzadság- és zsírmirigyek, hajhagymák, körömágy találhatóak, ezért a jelentősége óriási és funkciója szerteágazó. A bőrrajzolat révén, ami szigorúan egyéni, a személyazonosság megállapítható. A tenyér és a talpak lenyomatának tanulmányozása segít megállapítani egy sor örökletes betegséget.

Az izzadságmirigyek segítségével a hőháztartás egyensúlyban tartható és nagy mennyiségű káros anyag távozik a szervezetünkből.

Védőréteg

A bőrzsír az egész bőrfelületet vékony réteggel vonja be, hajlékonnyá teszi és csökkenti az érintkező bőrfelületek közötti súrlódást, korlátozza a víz elpárolgását megvédve a bőrt a kiszáradástól. A bőrzsír és az izzadság savas közeget hoznak létre (ú.n. savas köpeny), amely segít a baktériumok elleni védekezésben.
A bőr felépítésének sajátosságai, a bőrre ható nagyszámú belső és külső tényező  bőrbetegségek sokfélségét idézhetik elő. Ezek közül aktualitása miatt most a fizikai tényezők egyikéről, a napfény jótékony (lásd keretes írásunk) és káros hatásairól, illetve utóbbiak megelőzéséről ejtünk szót.

Káros hatás

A nap káros hatásainak egyik legelső és szemmel látható jele a legés, mely nemcsak fájdalamas, de vészélyes is lehet. A bőr nem felejt – szokták mondani erre, azaz minél többször égünk le, annál nagyobb a bőr rosszindulatú megbetegedésének az esélye. Ráadásul a túlzásba vitt napozás fokozza a bőr elöregedését is. Megnő továbbá az anyajegyek kialakulásának lehetősége, ami daganatok kialakulásához is vezethet.

Akkor mit tehetünk? Napozzunk vagy inkább ne? – tehetik fel a kérdést. A válasz, hogy nyugodtan, de csak akkor, ha idejében gondoskodtunk az árnyékolásról, a megfelelő napvédelemről. Természetesen még mindezek mellett se tartózkodjunk a napon a déli órákban. De, ha sehogy sem tudjuk ezt elkerülni, akkor legalább viseljünk megfelelő ruházatot és még a ruhával takart bőrfelületeket is kenjük be napvédő krémmel!

Ne feledjük mindig újra kell kenni a bőrt, ha kijövünk a vízből, s legalább 30-50 faktorú napvédőt kell használni. Tehát, a megfelelően megválasztott időben, védőkrémmel és fedő ruházattal nyugodtan élvezhetjük a napsütést anélkül, hogy kárt tenne ebbe a sok funkciót ellátó, védőburokként működő nagy kiterjedésű szervünkben: a bőrben.

Dr. Kacsó Kornélia
A Napló orvosszakértője

 
Jótékony hatás
– pozitív hangulat
– a D-vitamin termelődéséhez elengedhetetlen
– segíti a kalcium és a foszfor felszívódását
– védelmet nyújthat bizonyos szívbetegségekkel szemben
immunrendszer erősítő
– vérkeringésre jótékonyan hat
– teljesítménynövelő hatása van
– a bőr bebarnításával kialakítja a bőr saját védekezőképességét
hirdetés