Védőszentjükre emlékeztek a határőrök

Az ünneplők egy csoportja...
Az ünneplők egy csoportja...
Nyírbátor – Szent Lászlóra, a határőrök védőszentjére és a volt Határőrségre emlékeztek a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjas Egyesület tagjai, valamint a Rendőrség kötelékében ma is aktív szolgálatot teljesítő egykori határőrök.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Tóth Sándor nyugállományú ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének régiós elnöke, továbbá a nyíregyházi Nyíri Honvéd- és a Szabolcsi Műszaki Hagyományőrző Egyesület delegációja.

Janovics János egyesületi elnök ünnepi beszédében méltatta I. László király emberi és uralkodói nagyságát, aki egy személyben volt az államrend megszilárdítója, a határőrizet megszervezője, az egyházak támogatója, a nők védelmezője és az elesettek gyámolítója. A volt határőröket pedig ma is elválaszthatatlan kötelékként fűzi össze az a sajátságos belső kohézió, érzelemvilág és identitástudat, amely mindig is jellemezte a határőr közösségeket.

A nyugdíjas egyesület által emelt kopjafánál elhelyezték a megemlékezés koszorúit a nyírbátori önkormányzat, a megyei rendőr-főkapitányság és a határrendészeti kirendeltségek képviselői, valamint a helyi nyugdíjas egyesület delegáltjai.

A Határőr Napon került megrendezésre a kispuska lőverseny a fegyveres- és rendvédelmi szervek régiós nyugdíjas egyesületeinek részvételével. A csapatversenyt a házigazdák I. csapata nyerte, maga mögé utasítva a Nyíri Honvéd Egyesületet és Nyírbátor II. csapatát. A szoros egyéni versenyben Terdik Péter (Nyírbátor) végzett az élen. A II. helyezésen Banu László (Nyíri Honvéd) és Gyenes József (Nyírbátor) osztozott azonos pontszámmal.

Az ünnepi aktus szalonnasütéssel kísért kötetlen beszélgetéssel zárult.

– Vincze István –
hirdetés