szakképzés

2020.01.14. 06:59

Szó szerint kifizetődő lesz szakmát tanulni

Ösztöndíjjal, munkabérrel ösztönzik a leendő középiskolásokat.

Fotó: KM-archív

Ez év szeptemberétől minden olyan diák ösztöndíjat kap, aki szakképzést nyújtó iskolában folytatja a középfokú tanulmányait. A szakgimnáziumok technikummá alakulnak, a szakközépiskolák pedig szakképző iskolává, az 5 éves technikumi képzést követő sikeres vizsga egyenes utat jelenthet a szakirányú felsőoktatásba.

A szakképző iskolákban minden diák ösztöndíjat kap tanulmányai alatt. A tanulószerződést tanulói munkaszerződés váltja fel, amelynek révén a duális képzésben tanulók munkajövedelemhez jutnak. Megyénkbeli oktatási intézmények vezetőit és szülőket faggattunk arról, milyen várakozásokkal tekintenek a szakképzési reform elé.

Pénzzel ösztönzött tanulás

A végzős általános iskolásoknak hamarosan el kell dönteniük, melyik középiskolát választják. Minden bizonnyal sok fiatalt motivál, hogy ha szakmát adó intézményt választ, ösztöndíjat kap, sőt a duális képzésben tanulók még munkabért is. A tizenévesek érettségi vizsgával és szakmai képesítéssel kerülnek ki a technikumból, innen pedig felvételi nélkül juthatnak be az egyetemre, ha szakirányú képzésen szeretnének továbbtanulni.

Nem új keletű jelenség

A lapunk által megkérdezett intézményvezetők optimistán tekintenek a következő tanévtől átalakuló rendszerre. – Az ösztöndíjrendszer nem új keletű jelenség, bizonyos hiányszakmákban – ilyen nálunk a mezőgazdasági gépész szak – a diákjaink korábban is kaptak ilyen juttatást.

A Sipkay-iskola a szakács, cukrász- és pincérképzés egyik legsikeresebb bázisa
Fotó: KM-archív

Ennek összege teljesítménytől függ, és a havi több tízezer forintot is elérheti. A diák szorgalmához, átlagához igazodik az elismerés, és nem lesz ez másképp az új szakképzési rendszerben sem – mondta el érdeklődésünkre Gerják József, a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója. Hozzátette: bízik benne, hogy tovább nő a szakmák iránti érdeklődés a fiatalok körében.

Komoly előny

– Az új szakképzési törvény célja, hogy rugalmasabb, gyakorlatiasabb legyen a szakképzés; nagyobb megbecsülést kapjanak a szakképzést választó diákok és oktatók – mondta Tóthné Zsigó Zita, az NYSZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója és hozzátette: az új iskolatípusok mindegyikében ösztöndíjat kapnak a diákok.

– A technikumba jelentkezők valamennyi ágazat, szakma esetén 9–10. évfolyamon havi 7 ezer forintra, míg a szakképző iskola 9. évfolyamán tanulók 14 ezer forintra számíthatnak. Ezután munkaszerződéssel a technikumban 11. évfolyamtól a minimálbér legalább felét, szakképző iskolában a minimálbér 70 százalékát kaphatja a duális képzésben részt vevő fiatal.

Jó tanulmányi eredménnyel a technikumban tanulók Apáczai-ösztöndíjban részesülhetnek, és akik sikeres szakmai vizsgát tesznek, pályakezdési támogatást is kaphatnak.

Az összeg elérheti a 300 ezer forintot.

Jelentős anyagi előnnyel jár tehát, ha valaki a szakképzést választja, a technikum pedig a szakirányú felsőoktatás előszobájának tekinthető.

Az utóbbi években megnőtt a kereslet a szakképzett munkaerő iránt. Valamennyi szakmánk keresett, négy technikumi osztályt indítunk a következő tanévben – kereskedő és webáruházi technikus, szakács-, illetve vendégtéri szaktechnikus, valamint turisztikai technikus –, de hirdetünk szakács, cukrász, pincér-vendégtéri szakember s kereskedelmi értékesítő szakmákat is – tette hozzá.

KM


Nem érik be érettségivel

Galyas Mária büszke a lányaira: Klaudia tavaly ballagott el a helyi általános iskolából, Rebeka leérettségizett, jelenleg mindketten szakmát tanulnak. – Az érettségi szükséges, de az általános műveltség a mai világban önmagában nem sokat ér. Legalább ilyen fontos, hogy az ember egy-egy szakterületen megbecsült munkaerő legyen – vélekedett a tiszadobi édesanya. – Bolti eladó szakon tanulok a tiszalöki Teleki Blanka-szakközépiskolában. Kilencedikesként még csak ízlelgetem a kereskedelem alapjait, de meggyőződésem, hogy jól döntöttem. Üzletek, áruházak, kisboltok mindig is voltak és lesznek, megbízható, jó munkaerőre pedig mindenhol szükség van. A gyakorlati alapokat, amint eljön az ideje, a helyi ABC-ben fogom megtanulni, tapasztalt eladóktól – mesélte Klaudia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában