Vége van a színlelésnek…

A színlelt szerződések átminősítésének határidejére figyelmeztetnek: jövő hét pénteken lejár.

Nemcsak tetemes összegű bírsággal, pótlékkal kell azon munkáltatónak számolnia, akit a június 30-án lejáró moratórium után színlelt szerződéses foglalkoztatáson érnek, de szélsőséges esetben börtönbüntetés is lehet a színlelés ára.

Hatszor módosították a színlelt szerződés moratóriumára vonatkozó időpontot, ám idén június 30-án biztosan lejár a határidő, vagyis a foglalkoztatóknak eddig van lehetőségük, hogy a színlelt szerződéseket átminősítsék munkaszerződéssé, avagy felmondják azokat.

– A határidőig a foglalkoztató büntetlenül rendezheti a színlelt megbízási vagy vállalkozási szerződésekkel foglalkoztatott dolgozók jogviszonyát. Ezt követően megkezdődnek az ellenőrzések – hangsúlyozta dr. Magyar Éva hozzátéve: ez komoly összeget jelent egy-egy vállalkozónak, cégnek. A megyei adóhivatal kiválasztási és előkészítési osztályának jogásza minderről azon a szerdai sajtótájékoztatón beszélt, ahol a közelgő határidőre hívták fel a figyelmet.

Megtudtuk: a vállalkozói vagy megbízási szerződéseket valós tartalmuk alapján vizsgálják, illetve elsődleges és másodlagos jegyek figyelembevételével minősítenek a felügyelők, s ezek alapján amennyiben elsősorban munkaviszonyra jellemző foglalkoztatást állapítanak meg, a szerződést munkaszerződésnek, a kifizetett díjat pedig munkabérnek tekintik, vagyis adó- és járulékkötelezettség merül fel, egyéb más pótlékokkal és bírsággal együtt. Amennyiben a foglalkoztató nem fizet, 2-8 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.
hirdetés