Végéhez közeleg az aratás

A munka dandárjával már végeztek a gépek
A munka dandárjával már végeztek a gépek
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Az őszi búza esetén minőségi romlást tapasztaltak a szakemberek.

– Nagy lendületet vett az őszi búza aratása is, a területek kilencven százalékával végeztek a gépek. Az elmúlt heti minták a korábbihoz képest minőségi romlást mutatnak, aminek egyértelmű oka a csapadékos időjárás. Az aratás elejéhez képest megfordult a malmi és takarmányi minőség aránya, már a termés egyharmada, egynegyede takarmányminőségű. Felületi fuzáriumfertőzésről még nincsenek jelzések, a belső fertőzöttségről pedig még nincsenek adatok. Elkezdődött a zab aratása is, mely növényünk az árpához hasonlóan a kisgazdaságokat jellemzi. Az elaprózott táblákról betakarított hozamok legfeljebb közepesnek mondhatók – adott villámértékelést az aratás jelenlegi helyzetéről Rácz Imre.

Megdőlés, gyomosodás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hozzátette: a sok csapadékot kapott területeken számolni kell megdőléssel, fokozott gyomosodással és esetleges gombafertőzéssel. A kisvárdai járásból jeleztek olyan mértékű megdőlést a rozsállományokban, ami már lehetetlenné teszi a kombájnos betakarítást. Ezek a területek legfeljebb takarmányozási szempontból jöhetnek szóba. A rozs aratása körülbelül felénél tart, a hozamok átlagosnak mondhatók.

A tritikálé aratása is meghaladja már a 75 százalékos arányt, bár a kezdetekhez képest csökkent iránta a kereslet, és az árak is alacsonyabbak lettek. A kalászosok várható minőségéről és a felvásárlási árakról még nagyon vegyesek az információk. Általános vélekedés, hogy lanyha kereslet mellett nyomottak az árak – zárta Rácz Imre.

aratas

Fehérjetartalomtól függően

A Hangya Szövetkezet részéről Hornyák György a felvásárlási árakról elmondta: általánosnak tartja a 34–36 ezer forint/tonna körüli takarmánybúza-értékesítési árat, az étkezési minőségnél pedig fehérjetartalomtól függően el lehet érni a 38 ezer forint/tonna árat. Jellemző, hogy megfelelő, jóval 10 százalék feletti fehérjetartalom ellenére is rossz a sütőipari érték. A tritikálé ára is esett (27 ezer forint/tonna), és alig van számottevő kereslet.

– Érdekesség, hogy az alacsony kalászos árak ellenére a kukorica viszonylag jól tartja az árát – fogalmazott a szakember.

KM-TG
hirdetés