Véget ért az EU-csúcs Brüsszelben

Brüsszelben véget ért az Európiai Unió kétnapos csúcstalálkozója pénteken: a 25-ök lényegében további egy esztendő gondolkodási időt adtak maguknak, hogy mi is történjen a két tagállamban leszavazott EU alkotmánnyal.

Jövőre a soros német elnökség feladata lesz, hogy kezdeményezze az uniós intézmények reformfolyamatát, amelynek 2008-ra már konkrét formát kellene öltenie és ami nélkül a bővítések is nehézséget okozhatnak. A csúcs fölszólította az Európai Bizottságot, hogy határozza meg, mit jelent az EU “felvevőképessége”, azaz milyen feltételeknek kell megfelelnie az uniónak ahhoz, hogy alkalmas legyen további tagok felvételére.

Mindazonáltal a többi közt a magyar kormányfő hathatós fellépésének eredményeként a felvevőképesség nem jelenthet új kritériumot a tagságra pályázók számára, ezért a záróközlemény Gyurcsány Ferenc megfogalmazásával módosította az osztrák elnökség tervezetét. A 25-ök miniszterei a jövőben nyilvános ülést tartanak, amikor uniós törvénykezésről tanácskoznak – ezt főként az tette lehetővé, hogy London az utolsó pillanatban feladta ellenkezését.
hirdetés