Véget vetnek a „zenének”

Véget vetnek a „zenének”

A szombat esti sepsiszentgyörgyi Csárdáskirálynő operettel zárul a Határon Túli Magyar Színházak XVIII. Fesztiválja Kisvárdán, ahol a talán valaha írt legoperettebb zenés mulatság előtt kiosztják a teátrumi találkozó idei díjait.

Mint Nyakó Bélától, a Várszínház és Művészetek Háza igazgatójától megtudtuk, a fesztiváldíjak idén is hasonlóak lesznek a korábbi években megszokottakhoz.


Bábelőadások gyermekeknek
Június 24-étől tegnapig napi két
előadással – 9, illetve 11 órától – a gyermekeknek külön programot, nevezetesen
bábelőadásokat kínáltak a fesztiválszervezők.
Bemutatott darabok:
– Megelona históriája (Nagyváradi Árkádia Ifjúsági és Gyermekszínház Lilliput
Társulata)
– Mátyás király és a kolozsvári bíró (Kolozsvári Keljfeljancsi Komédiás
Kompánia)
– Surranó és Brekkenő (Sepsiszentgyörgyi Tamási áron Színház Bábtagozata)
– Piroska és a farkas (Kolozsvári Puck Bábszínház)

– A pénzösszegben és szakmai tekintetben is a legértékesebb most is kultusztárca által felajánlott fődíj lesz – hallottuk a direktortól, aki elmondta még: – Az előzőhöz hasonló nagyság- és értékrendű az Illyés Közalapítvány elismerése, amit azonban – a differenciálás szándékával, no meg azért is, mert sok volt a színvonalas, díjra érdemes produkció – valószínűleg idén is megosztva ítél majd oda a zsűri. Rangos elismeréseknek számítanak még a Megyei Közgyűlés, Kisvárda város által felajánlott díjak, valamint a Közönségdíj is. Az említetteken kívül nyolc-tíz egyéni színházi alkotói díj is gazdára talál majd a fesztivált záró előadás előtt.

De ne szaladjunk ennyire előre az időben, hiszen a zárónapon 13, illetve 17 órától igen érdekes programok várnak az ínyencekre, akik a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem Színház és Televíziós Kara növendékeinek Színészi kísérletek című műsorát ízlelgethetik. A fesztiváli utánpótlás először Jean Genet: Cselédek című művét, majd öt órától Henrik Ibsen: Nóra című drámáját mutatja be a Művészetek Háza színháztermében, de stúdióelőadásokon.

– Kovács Bertalan –
hirdetés